“Російський Гітлерюгенд працює на вічну війну” – Ян Гарнер

Думки у виданні Newsweek експерта з російської культури та військової пропаганди, автора книги “Покоління Z: у серці фашистської молоді Росії” Яна Гарнера

В останні роки російська аудиторія звикла до того, що шестирічні діти в бездоганних штанях кольору хакі, червоних фірмових футболках та червоних беретах марширують з екранів телевізорів, у шкільних класах та міськими площами у святкові дні. Не минає й дня, щоб дитина у військовій формі не з’явилася поряд із Володимиром Путіним, Дмитром Медведєвим чи міністром закордонних справ Сергієм Лавровим на тому чи іншому заході. Ці діти частина “Молодіжної армії”, російської воєнізованої молодіжної групи. Вони мають бути, принаймні так заявляє держава, захисниками російської цивілізації у великій екзистенційній війні, яка тільки-но починається в Україні.

Російська “армія дітей налічує 1,3 млн. членів. Вони вважають, що їхня країна оточена смертельними ворогами, що тільки війна може принести мир, і що немає більшого подвигу, ніж померти за батьківщину

“Молодіжна армія”, створена міністерством оборони країни у 2016 році, швидко розширюється. Вона налічує вже 1,3 млн. членів. Всі вони вважають, що їхня країна оточена смертельними ворогами, що тільки війна може принести мир, і що немає більшого подвигу, ніж померти за батьківщину. На перший погляд, одягнені в юнацьку форму діти, постійна військова підготовка та активна підготовка до кар’єри в армії здаються наслідуванням “Гітлерюгенду” чи радянських піонерів. Але у путінської “Молодої армії” є своя особливість – напрочуд витончена цифрова присутність, яка залучає необережних дітей до збоченого світу російського мілітаризму.

За допомогою кумедних мемів, онлайн-ігор та відеороликів у стилі TikTok “Молодіжна армія” перетворює похмуру реальність смертей на полі бою на щось, що надихає. Наприклад, у недавньому відео, присвяченому щорічному святу 9 травня офіційний обліковий запис групи в TikTok опублікував відео, зняте у Твері. У ролику молодий чоловік у формі, який, мабуть, повернувся з фронту, з’являється на військовому параді. Дівчина-підліток із “Молодіжної армії”, бездоганно одягнена у форму, збентежена й у захваті, коли її кавалер встає на одне коліно, щоб зробити їй пропозицію. Коли вона погоджується, глядачі тріумфують від захоплення. У сотнях подібних роликів, що потрапили у стрічки соцмереж молодих росіян, послання повторюють підлітки-солдати та проплачені Кремлем знаменитості та впливові особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Захід посилюватиме нашу обороноздатність” – Володимир Горбач про саміт НАТО

“Молодіжна армія” – не місце, де можна померти на війні, яку російські мілініали, схоже, ненавидять. А місце, де справджуються мрії.

Однак під цією пінистою поверхнею соцмереж ховається небезпечніше послання – найкращі росіяни це ті, хто вмирає за свою країну. У відео, опублікованому цього місяця у “ВКонтакті”, підліток “молодий солдат” розповідає історію двох молодих солдатів, одного з часів Другої світової війни, а іншого з сьогоднішньої війни проти України. Обидва чинять героїчні подвиги, перш ніж загинути в бою з “фашистами”. Сьогоднішніх “героїв” порівнюють зі святими мучениками Другої світової у Росії, яку з релігійною запопадливістю святкують за Путіна. А “юнармійці” теж можуть стати бойовими святими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Наприклад, сайт гурту “Алея пам’яті”, на якому представлені фотографії та історії декого з багатьох колишніх учасників, які загинули в боях в Україні. Зображення мертвих дивляться з екрану комп’ютера, не блимаючи, начебто були святими іконами, яким має наслідувати російська молодь.

Навіть коли в Україні починають гинути випускники “Юнармії”, реалії, що лякають, тримаються подалі. Раніше цього року в сибірському Ноябрську, жалюгідному містечку майже за 4000 км від Москви, місцеві ЗМІ на короткий час були поглинені новинами про Микиту Недзельського, 20-річного добровольця, оператора дрона, який загинув, борючись у російській агресивній війні проти України. У міру того, як кількість загиблих через ослаблені сили Путіна стає звичною для всієї Росії, сльозлива мати Недзельського прийняла посмертну медаль від імені сина. На церемонії були присутні представники преси, громадські діячі, місцеві ветерани, школярі й, гордо стоячи по стійці смирно, віддавали шану, бійці “Юнармії”.

Постійний потік цифрової пропаганди вмовляє дітей вступити до “молодіжної армії”, щоб воювати проти України

Настрій дня, проте, не був жалісним. Це було ще одне патріотичне свято. Місцеві ЗМІ випустили шквал відео, репортажів та інтернет-хітів, присвячених Недзельському – шкільні вчителі, однокласники та родичі прийшли, щоб пояснити, яке святе життя вів хлопчик-солдат. У відповідь на інтернет-матеріали, поширені місцевим загоном “Юнармії”, “молоді солдати” кинулися в атаку на ворога: “Їх ріжуть фашисти… Янкі перетворили Україну на антиросійську!”. Тепер на честь Недзельського навіть перейменували місцеву “юнармійську частину”. Постійний потік цифрової пропаганди вмовляє дітей вступити до “молодіжної армії”, щоб воювати проти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті “кадировці” та жахи у СІЗО Донецька: історія “азовця”, який майже рік був у полоні

Саме тут, у мережі, держава, можливо, знайшла для молоді щось привабливіше, ніж оновлена патріотична шкільна програма, відверто нехитра телевізійна пропаганда, публічні доноси та судові процеси. “Молоді солдати” досягнуть там популярності та романтичного успіху. Доки вони об’єднаються і готові поставити на кін все заради батьківщини, вони також можуть після смерті піднестися до пантеону військових святих Росії.

Путін може померти або бути повалений завтра. Але коли молодим росіянам кажуть, що війна в їхній країні екзистенційна, а їхні загиблі святі, їм нелегко відучитися від мілітаризму, який охопив країну

Путін може померти або бути повалений завтра. Справді, похід Євгена Пригожина на Москву виявив крихкість позиції диктатора. Але коли молодим росіянам кажуть, що війна в їхній країні екзистенційна, а їхні загиблі святи, їм нелегко відучитися від мілітаризму, який охопив країну.

Захід має бути напоготові. Путін сьогодні не просто будує армію для війни проти України. Його військова машина розрахована довгі роки конфлікту.

Переклад Gazeta.ua