Зеленський на камеру посперечався про війну з президентом Болгарії: той був наляканий

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Софії в четвер посперечався з лідером Болгарії Руменом Радєвим щодо військової допомоги Україні, розкритикувавши останнього за проросійську позицію.

Суперечка обох президентів потрапила на телевізійну трансляцію. Про це повідомляє Politico.

Під час зустрічі української та болгарської делегацій Радєв говорив, що “немає військового вирішення” війни в Україні та “все більше і більше зброї не вирішить проблему”.

У відповідь Зеленський спитав, як би Болгарія діяла в разі повномасштабного вторгнення Росії.

“Ви б сказали: “Путін, будь ласка, захопи болгарську територію?” Ні, ви, як справжній президент, я впевнений, не допустите компромісу зі своєю незалежністю. Це ваше право не підтримувати допомогу Україні. Але я б дуже хотів, щоб ви мене правильно зрозуміли”, зазначив він.

Також український президент розкритикував Радєва за використання слова “конфлікт” замість війни й відкинув пропозиції про “дипломатичне врегулювання”, пояснивши, що військова допомога Києву кращий варіант, ніж допустити, щоб “війна прийшла до вас”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ідемо пішки, розміновуємо, а потім іде техніка” Зеленський пояснив іноземцям, що таке реальний контрнаступ

Зеленський також наголосив, що якщо Україна програє війну, а РФ піде далі, то зброї, яка є в арсеналах Болгарії, не вистачить для відбиття російського агресора.

“Він сказав мені, що він як головнокомандувач не може допустити, щоб було зменшення зброї у його армії. І це причина непідтримки нас. А я сказав йому відверто, що якщо ми ляжемо, а Росія піде далі, вашої зброї не вистачить, навіть якщо її буде в п’ять разів більше, ніж у вас є”, сказав Зеленський.

Зеленський наголосив, що цими словами не намагається принизити болгарську армію, а просто констатує української зброї на початку повномасштабного вторгнення також не вистачало, тому допомагали партнери.

Він навів у приклад країни Балтії і Польщу, які активно почали озброювати Україну, розуміючи, що в разі нападу РФ їм самим власного озброєння все одно не вистачить. При цьому, як наголосив президент, Польща має досить потужну армію.

“Якби ми хотіли воювати, ми були б на території Росії. Ми хочемо просто вижити, і тому просимо про допомогу”, додав Зеленський.

Болгарський президент, який, за описом Politico, протягом виступу Зеленського був “наляканий” і часто підглядав у нотатки, попросив продовжити зустріч без камер, заявивши, що має якусь “пропозицію”.

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков підписали спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України.

Документ підписали у четвер в Софії. Про це повідомив заступник керівника Офіса президента Ігор Жовква.

У декларації йдеться, що Болгарія визнає, що членство України в НАТО є єдиним способом забезпечити достатній рівень безпеки як для України, так і для всієї євроатлантичної сім’ї.