Під тентом цирку за 10 хв. згоріли 167 людей

Пожежа почалася під куполом цирку “Рінглінг Бразерс енд Барнум Бейлі” 6 липня 1944-го в американському Гетфорді. Загинули 167 людей. Ще 682 постраждали. Дві третини з них були дітьми.

Невідомо, чому почалася пожежа. Але швидко зайнявся тент. Усередині було понад 8 тис. глядачів. Шматки тканини, що палала, почали падати на них. Біля виходів утворилася тиснява. Коли догоріли мотузки, які тримали тент, тканина впала на людей. За 10 хв. згоріли понад 100 дітей і 60 дорослих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У цирку згоріли 323 людини

Розслідування з’ясувало, що тент обробили займистим парафіном, розведеним бензином, щоб зробити його водонепроникним. Власники цирку погодилися виплатити компенсацію $5 млн.

1950 року Роберт Седжі з Огайо зізнався в підпаленні. Стверджував, що має потяг до пожеж із шести років. Часто мав галюцинацію: індіанець на коні у вогні несеться на нього й наказує підпалювати. Його засудили до двох термінів у 22 роки кожен у в’язниці найвища міра покарання в штаті на той час.

27 січня 2013-го 245 людей загинули й майже 630 постраждали в результаті пожежі в нічному клубі Kiss в бразильському місті Санта-Марія. Це друга за кількістю жертв пожежа в історії Бразилії.