Українські пілоти поки не розпочали навчання на F-16 – Кулеба

Заплановані на червень тренування українських пілотів на F-16 досі не розпочалися.

Графік починає зсуватись. Наразі під питанням і передача Українілітаків в перші місяці наступного року, адже цей процес також був пов’язаний із проведенням навчань, заявив в ефірі національного телемарафону міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише Gazeta.ua.

“Була обіцянка почати навчання в червні від однієї з країн, тепер вони кажуть, що продовжують підготовку до початку навчання, помилились в розрахунках, їм треба більше часу. Але в нас часу немає, тому ми максимально все пришвидшуємо”, повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський дорікнув партнерам, які затягують із тренуванням українських пілотів на F-16

Йдеться про дуже складний процес, який включає навчання пілотів та інженерів, підготовку інфраструктури, а також ухвалення необхідних правових рішень про передання літаків.

“Ми зараз працюємо з усіма причетними сторонами, з усіма країнами, які беруть участь в авіаційній коаліції, щоб максимально пришвидшити початок навчань”, розповів Кулеба.

Західні союзники все ще розробляють програму навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Тривалість такого курсу може залежати від попередньої підготовки пілотів і їхніх мовних навичок, повідомили у Міністерстві оборони Данії.

У відомстві очікують, що зможуть навчати до шести українських пілотів одночасно, а також до 40 солдатів для підтримки та технічного обслуговування.

У міністерстві не змогли сказати, скільки часу знадобиться для завершення навчання.