Українські захисники можуть отримати понад мільйон гривень від держави: інструкція

Українські захисники можуть отримати грошову допомогу від держави за поранення під час війни. Сума може досягати більше мільйона гривень.

Для цього військовим потрібно зібрати певний перелік документів, повідомляють Факти.

Які документи потрібні:

1) Направлення або заява на проведення військово-лікарняної комісії;

2) Паспорт громадянина України та його засвідчену копію;

3) Заява, написана власноручно, про виплату одноразової грошової допомоги у зв’язку з пораненням чи інвалідністю;

4) Копія документа, що свідчить про причини та обставини поранення. Цей документ має доводити, що військовий отримав поранення на полі бою, а не сам наніс собі ушкодження;

5) Довідка медико-соціальної експертної комісії про встановлення відсотка втрати працездатності та рішення відповідної військово-медичної установи щодо визнання поранення;

6) Довідка медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності;

7) Якщо ви належите до рядового чи сержантського складу, необхідно пред’явити військовий квиток та його засвідчену копію, а також довідку про проходження військової служби;

8) Для офіцерів посвідчення або військовий квиток офіцера запасу та його копію і витяг із послужного списку;

9) Всі наявні медичні документи, що характеризують стан вашого здоров’я до початку проходження військової служби, під час проходження військової служби та після звільнення;

9) Документи військово-лікарської експертизи: свідоцтво про хворобу, довідку військово-лікувальної комісії, оригінали та їхні засвідчені копії;

10) Довідка про обставини травми або її засвідчену копію та/або засвідчену копію Акта про нещасний випадок;

11) Посвідчення учасника бойових дій та його засвідчену копію;

12) Якщо ви брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС або є постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, необхідно пред’явити посвідчення та його засвідчену копію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони пояснило, як отримати одноразову грошову допомогу контрактникам

Якщо ці документи будуть зібрані, то сума виплати складатиме:

У разі встановлення військовослужбовцю інвалідності I групи 1 073 600 грн);

У разі встановлення військовослужбовцю інвалідності II групи 805 200 грн);

У разі встановлення військовослужбовцю інвалідності III групи 671 000 грн).

Є ще одна виплата для бійця, який зазнав поранення під час виконання ним обов’язків військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності. Він може отримати 187 880 або 134 200 грн.

“Виплата додаткової винагороди (бойових) здійснюється за період перебування на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (зокрема й закордонних), включно з часом переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого, а також перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної, медичної) комісії”, зазначає адвокат і юрист Ario Law Firm Антон Діденко.

Верховна Рада 28 червня ухвалила в другому читанні й цілому законопроєкт про доплати військовим під час воєнного стану. Він має виправити закон про повернення виплат у 30 тис. грн.

Головне положення законопроєкту залишається без змін щомісячна додаткова винагорода військовослужбовцям від 30 тис. до 100 тис. грн пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань в порядку, розмірах та на умовах, встановлених Кабінетом міністрів (тобто як зараз).

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який передбачає відпустки військовим, а також виплати строковикам і курсантам, доплати обмежено придатним та пораненим воїнам.

Закон значно збільшить виплати пораненим: з 600-800 грн до понад 20 тис. грн.

Також під час воєнного стану військовим (зокрема курсантам та строковикам) гарантуватиметься відпустка тривалістю 30 днів, а також додатково 10 днів оплачуваної відпустки за сімейними обставинами чи з інших поважних причин.