ЗСУ продовжують атакувати росіян: аналітики показали нові карти бойових дій

Українські війська продовжують контрнаступальні дії в районі Бахмута та в Запорізькій області.

На півдні України Сили оборони використовують невеликі диверсійні групи. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики також опублікували свіжі карти бойових дій в Україні.

Ситуація в Луганській та Харківській областях

Російські війська 1 липня продовжували обмежені наступальні дії в районі Сватового та Кремінної. За даними українського Генштабу, війська РФ вели безуспішні наступальні дії поблизу Новоселівського, Невського, Діброви та Серебрянського лісового масиву.

На геолокаційних кадрах, опублікованих 30 червня, видно, як частини російського 104-го десантно-штурмового полку (76-ї повітряно-десантної дивізії) завдають ударів по українських позиціях на південний схід від Діброви. Російські військові блогери стверджували, що 30 червня українські війська безуспішно намагалися контратакувати біля Торського. А 1 липня російські ВДВ продовжили штурм лісових масивів поблизу Кремінної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знищено всі ракети та дрони: у ЗСУ повідомили деталі нічної російської атаки

Бойові дії у Донецькій області

Українські війська 1 липня продовжували наземні атаки біля Бахмута. Російські “воєнкори” стверджували, що українські війська просувалися з Привілля вздовж траси E40 і поблизу Кліщіївки.

Російські джерела стверджували, що сили РФ відбили українські атаки поблизу Бахмута, Веселого, Залізнянського, Ягідного та Курдюмівки. Росіяни повідомляли, що українські сили атакували поблизу Роздолівки, в результаті чого сили РФ відступили приблизно на 150 метрів, а також поблизу Зайцевого і Горлівки.

Російські війська продовжують наносити обмежені наземні удари та перекидати елементи ВДВ у район Бахмута. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні операції поблизу Богданівки та Хромового. Російський військовий блогер стверджував, що російські війська атакували поблизу Роздолівки.

Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що російські війська перекинули один з полків ВДВ з Лиманського напрямку в райони на північ від Бахмута та зосереджують найкращі сили Росії на Бахмутському напрямку.

Російські війська продовжували наносити обмежені наземні атаки поблизу Авдіївки. За даними Генштабу України, вони були безуспішними. Росіяни також намагалися атакувати біля Первомайського та Мар’їнки.

Один з російських військових блогерів стверджував, що війська РФ безуспішно проводили штурмові операції поблизу Мар’їнки, Побєди і Новомихайлівки. Українські війська здійснили обмежене просування в напрямку Пісків.

Російське Міноборони стверджувало, що війська РФ відбили українські атаки біля Ласточкиного, Веселого та Первомайського. Опубліковані 1 липня геолокаційні кадри показують, як українські безпілотники завдають ударів по чеченських силах “Ахмат” поблизу Мар’їнки.

Бойові дії на півдні України

Російські війська 1 липня продовжили контратаку на нещодавно звільнені українські позиції на адміністративній межі між Донецькою та Запорізькою областями. Український Генштаб повідомив, що російські війська безуспішно атакували Рівнопіль.

Міністерство оборони Росії заявило, що сили так званої ДНР “Восток” відбили дві українські атаки в районі Старомайорського і що російські війська зупинили в цьому районі дві українські диверсійно-розвідувальні груп.

За даними українських джерел, ЗСУ продовжують укріплення звільнених рубежів і проводять розмінування територій на Таврійському напрямку. Пов’язаний з Кремлем російський військовий блогер стверджував, що українські сили успішно просунулися в напрямку Приютного та в районі Новодонецького.

Українські війська 1 липня також продовжили контрнаступ на заході Запорізької області. Кремлівський військовий блогер стверджує, що українські війська продовжували контрнаступальні дії в напрямку Роботиного і просунулися на ділянці глибиною до 1,5 км і шириною до 6 км.

Інший “воєнкор” стверджував, що українські сили чисельністю до взводу атакували в напрямку Роботиного і все ще перебувають щонайменше за 1,5 км на північ від Роботиного станом на 1 липня. За його словами, українські сили періодично вступають у бій з елементами 810-ї окремої морської піхотної бригади Чорноморського флоту. 810-та морська піхотна бригада зазнала значної деградації під час невдалих штурмів Вугледара взимку-навесні 2022-2023 років.

Російське Міноборони заявило, що війська РФ відбили українську диверсійно-розвідувальну групу поблизу Роботиного. Російські джерела також стверджували, що бої тривають на північ від Роботиного і що П’ятихатки залишаються спірною “сірою зоною”.

Росіяни повідомляли, що невеликі українські штурмові групи намагалися звільнити П’ятихатки, але не мали успіху через вогонь російської артилерії. За даними російських джерел, українські сили діють невеликими диверсійно-розвідувальними групами і не використовують багато бронетехніки в західній частині Запорізької області.

Росіяни стверджували, що українські сили завдали ракетних ударів по Бердянську 1 липня. Російські джерела повідомили, що війська РФ збили обидві ракети над Бердянськом.

“ISW переглянув знімки аеродрому в Бердянську 1 липня і не помітив жодних ознак пошкодження російських вертольотів на аеродромі”, ‒ йдеться у повідомленні.

Аналітики також зазначають, що російські заходи безпеки на мосту через Керченську протоку, ймовірно, уповільнюють логістику з Росії до окупованого Криму. 1 липня на під’їзді до Керченського мосту в Краснодарському краї РФ утворився великий затор через посилену перевірку безпеки.

Російські окупаційні війська й надалі зосереджують основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках. На цих ділянках фронту тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 46 бойових зіткнень. Про це вранці 2 липня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Загальні бойові втрати Росії на ранок 2 липня становлять уже понад 229 660 окупантів. За минулу добу лави “200-х” поповнили ще понад 790 російських загарбників.