Масові заворушення у Франції: Макрон відклав візит до Німеччини

У Франції тривають масштабні протести через вбивство поліцейськими 17-річного юнака.

Президент Еммануель Макрон через ситуацію в країні відклав державний візит до Німеччини, який був запланований на 2-4 липня. Про це повідомляє CNN.

За офіційними даними, у ніч на суботу було затримано більше 1300 осіб. Ще 121 учасника безладів заарештовано впродовж дня 1 липня.

У суботу у французькому Нантері поховали юнака алжирського походження, якого на початку цього тижня застрелили поліцейські у передмісті Парижа. Похорон був приватним, навколо мечеті працювала посилена охорона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Франції п’яту добу тривають масові заворушення

За словами матері хлопчика Мунії, вона звинувачує в його смерті лише офіцера, який застрелив юнака, Нахеля Мерзука. Тим не менш, це вбивство викликало масові заворушення та дискусії щодо того, чи був расовий фактор причиною його вбивства.

За даними МВС Франції, було зареєстровано 2560 пожеж на дорогах загального користування, згоріло 1350 автомобілів. Зафіксовано також 234 випадки пошкодження або пожежі в будівлях. Більшість затриманих є неповнолітніми. Середній вік понад 2 тисяч затриманих 17 років.

Міністр внутрішніх справ країни Жеральд Дарманін, заяивив, що Франція задіяла 45 тис. поліцейських і жандармів по всій країні у суботу ввечері.

За даними МВС, протягом п’ятничної ночі було поранено 79 поліцейських і жандармів. Також було скоєно 58 нападів на поліцейські і жандармські відділки.

У Парижі протестувальники пограбували кілька магазинів зброї. Вони відчинили клітки у зоопарку і випустили тварин. На вулицях міста були помічені зебри, мавпи, коні та леви. Водночас у Марселі були зареєстровані випадки мародерства. 14 людей були затримані під час скоєння крадіжки у торговому центрі.

Дарманін наголосив, що загибель підлітка не може виправдати заворушення та правопорушення. А міністр юстиції Франції Ерік Дюпон-Моретті закликав до “жорстких санкцій” проти бунтівників і сказав, що “справедливість не може бути досягнута шляхом грабунку та розгрому громадських закладів” та нападів на людей.

Заворушення у Франції почались після того, як 27 червня поліція під час перевірки вбила 17-річного хлопця-водія. Він не зупинився за наказом поліцейського.

Для придушення масштабних заворушень у Франції залучають броньовану техніку жандармерії.