Росія перекидає підкріплення під Бахмут ‒ ISW

Росія на тлі успішних операцій ЗСУ біля Бахмута перекидає в цей район свої сили з інших напрямків.

Загарбники таким чином сподіваються утримати захоплені території. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За словами представника Східного угруповання військ ЗСУ полковника Сергія Череватого, війська РФ нещодавно перекинули один зі своїх полків Повітряно-десантних військ з Лиманського напрямку на Бахмутський.

На кадрах з геолокацією, опублікованих 30 червня, видно, що 137-й гвардійський повітряно-десантний полк ЗС РФ (106-а повітряно-десантна дивізія) діє на південь від Роздолівки (18 км на північ від Бахмута). Один з російських “воєнкорів” стверджував, що частини 98-ї дивізії ВДВ зараз діють на Бахмутському напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація динамічно змінюється: в ЗСУ розповіли про бої в районі Бахмута

Аналітики ISW раніше спостерігали російські підрозділи 237-го десантно-штурмового полку (76-а дивізія ВДВ) і 331-го десантно-штурмового полку (98-а дивізія ВДВ), що діяли на Лиманському напрямку. Хоча останнім часом немає жодних візуальних підтверджень присутності елементів будь-якого з’єднання біля Бахмута.

За словами Череватого, війська РФ замінили десантний полк на Лиманському напрямку невстановленими силами “територіальної оборони”. Це вказує на те, що російські сили можуть перекидати більше елітних частин у район Бахмута, і замінювати елітні частини на слабшими підрозділами.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр також підтверджувала, що російські війська перекинули частину своїх найбільш боєздатних частин з Херсонського напрямку на Бахмутський та Запорізький.

Полковник Череватий припустив, що війська РФ можуть концентрувати елітні сили в районі Бахмута, щоб зберегти передбачувану “інформаційну перемогу” після нібито взяття міста 21 травня.

На думку аналітиків, якщо підкріплень ЗС РФ, вже відправлених до Бахмуту, буде недостатньо, щоб продовжувати окупацію в цьому районі, російське командування може зіткнутися із важким вибором: ризикнути створити серйозні вразливі місця в Херсонській чи Луганській областях, або розпочати відведення військ з півдня України.

Російські окупаційні війська й надалі зосереджують основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках. На цих ділянках фронту тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 46 бойових зіткнень. Про це вранці 2 липня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

На Бахмутському напрямку загарбники безуспішно наступали в районі Богданівки. Ворог завдав авіаційних ударів біля Білої Гори, Торецька та Нью-Йорка. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів.