Куди поставити Wi-Fi роутер, щоб інтернет став швидшим: корисні поради

Wi-Fi сьогодні є найпопулярнішим способом підключення до інтернету. Це стало можливим завдяки хорошим характеристикам цього протоколу, простоті підключення та наявності широкого асортименту недорогого обладнання.

Однак сучасні Wi-Fi мережі можуть бути досить примхливими в плані якості сигналу. Зокрема, в будинку існують певні місця, куди категорично не можна ставити маршрутизатор, щоб не зіпсувати інтернет з’єднання. Gazeta.ua зібрала загальні рекомендації щодо встановлення Wi-Fi роутера, які допоможуть отримати найкращий сигнал.

В яких місцях краще не ставити Wi-Fi-роутер

На думку експертів, одним з найгірших місце для Wi-Fi роутера є кухня. У цій кімнаті ніколи не слід тримати маршрутизатор. Сигнал може легко перерватися через вплив інших кухонних приладів, таких як мікрохвильова піч. Такі прилади значно уповільнюють Wi-Fi сигнал.

Духовки, холодильники та інша електроніка робить кухню абсолютно неправильним середовищем для пристрою.

Не ставте роутер біля акваріумів: по-перше, резервуар з рибами створює підвищену вологість, по-друге, вода перешкоджає проходженню радіохвиль, знижуючи їх силу і дальність поширення.

У жодному разі не можна ставити роутер на вулиці. Адже температура не підходить для техніки. Взимку холодно, а влітку буває надто спекотно. Усі ці перепади можуть серйозно нашкодити роутеру і можуть пгіршити якість сигналу. У квартирі також не тримайте роутер біля вікна, на нього можуть потрапляти промені сонця

Невдала ідея ставити роутер у підвалі або горищі; місцях, де сигнал може бути ослаблений через бетонні стіна чи стелю.

Блокування сигналу також може статися, якщо поставити пристрій у шафі чи за телевізором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які предмети не варто тримати біля роутера: поради

Де краще ставити Wi-Fi-роутер

Роутер повинен знаходитися якомога вище від підлоги, тому що сигнал від нього поширюється дугоподібно. Якщо пристрій знаходиться на підлозі, значна частина енергії сигналу буде банально йти в землю без належного охоплення приміщення.

Розмістіть роутер в геометричному центрі квартири (або будинку), щоб сигнал рівномірно покривав всі приміщення. Оптимальною висотою є 1,5-2 метри. Але чим вище тим краще.

Зазвичай оптимальною точкою розташування є коридор, оскільки сигнал легко поширюється до найближчих кімнат. Щоправда, є один момент роутер доведеться закріпити на стіні, а на це може знадобитись певні хитрощі.

При цьому, варто розуміти, що кожен будинок і квартира мають унікальні особливості, і оптимальне місце для розміщення роутера може трохи відрізнятися. Рекомендується провести невеликі тести, перевірити якість сигналу в різних місцях і вибрати той, який забезпечує найкращу продуктивність Wi-Fi у вашому конкретному випадку.

Ще кілька порад

Бодай раз у місяць корисно перезавантажувати роутер, це допоможе уникнути багатьох проблем. Також варто перевіряти швидкість інтернету за допомогою безкоштовних сервісів. Якщо швидкість знижена зверніться до провайдера.

Не вимикайте роутер на ніч, оскільки він може не отримати життєво важливих оновлень

Щоб отримати найкраще покриття і сигнал Wi-Fi, направте антени роутера в різні напрямки. Наприклад, можна спробувати направити одну антену горизонтально, а іншу вертикально. Це допоможе покращити охоплення сигналу та мінімізувати можливі слабкі зони у вашій мережі.

Якщо ви роками не заглядали в налаштування вашого маршрутизатора (роутера), то є можливість, що за цей час виробник випустив для нього оновлення прошивки.

І нехтувати його установкою не слід: ви отримаєте кілька корисних переваг та убезпечите свою мережу. Благо зробити це не так уже й складно, Gazeta.ua розповідає, для чого потрібно прошивати роутер та як це зробити.