У Польщі пройшли сотні обшуків у справі українського зерна

У Польщі проводять обшуки в офісах компаній та на митних постах у рамках розслідування зловживань під час імпорту зерна з України.

Обшуки проводить Національна податкова адміністрація Польщі на запит обласної прокуратури Жешува, пише Agropolska.

“В офісах імпортерів зерна та митних органах по всій країні було проведено 222 обшуки”, передає обласна прокуратура.

Виявили фінансову та бухгалтерську документацію, результати прикордонних перевірок, носії даних, ділову кореспонденцію та понад 1 тис. тонн зерна, яке могло не відповідати заявленій митній декларації.

Подробиці обшуків не розголошують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не буде постачати зерно у Польщу

Прокуратура Жешува розслідує всі випадки зловживань, пов’язані з якістю українського зерна, яке ввозилося як технічне чи промислове та могло бути використане в їжу чи на корм тваринам.

“Імпортери, заявляючи про цільове використання зерна з технічною метою, сподівалися, що вони обійдуть стороною процедури та уникнуть перевірок інспекцій, відповідальних за контроль за даним видом продукції”, сказали у податковій службі Польщі.

У Польщі у середині квітня розпочали розслідування після протестів фермерів, які заявляли про неконтрольований імпорт зерна з України.

Розслідували підробку документів, через які зерно з України залишалося на польському ринку, а не йшло транзитом до країн Азії та Африки.

Були підозри, що компанії незаконно оформляли зерно як дешеве “технічне”. Його мали використати для виробництва етанолу або біопалива. Але імпортери відразу після ввезення в Польщу продавали його на місцевому ринку для виробництва борошна.

Минулого року у Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна із заблокованих російськими окупантами українських портів. Тоді Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі.

Другий договір Туреччина й ООН підписали з Росією.

У листопаді роботу “зернової угоди” для експорту українського зерна з чорноморських портів продовжили до 19 березня.