Обама висловився про свої дії після окупації Криму. Вважає, що стримав удар

44-й президент США Барак Обама не згоден, що реакція світової спільноти на окупацію Криму була недостатньо жорсткою.

Він сказав, що дев’ять років тому Україна не була “тією Україною, про яку ми говоримо сьогодні”. Після окупації розвинулися почуття ідентичності та здатність дати відсіч Росії, сказав він в інтерв’ю CNN.

Обама сказав, що 2014 року у Криму було багато російськомовних людей, “симпатиків поглядів, які представляла Росія”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи могли США завадити російському вторгненню?

“З огляду на те, в якому стані перебувала тоді Україна, та які настрої переважали на той момент в Європі, я вважаю, що ми повністю стримали удар. Ми кинули виклик Путіну тими інструментами, які у нас були на той час”, вказав він.

Додав, що йому та ексканцлерці Німеччини Ангелі Меркель “довелося докласти багато зусиль”, щоб переконати країни ЄС запровадити санкції, “та, таким чином, не дати Путіну, захопивши Донбас, воювати далі”.

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель зробила нову заяву про необхідність переговорів для закінчення війни в Україні.

На Лейпцизькому книжковому ярмарку вона також виправдала дружні стосунки з Росією під час свого перебування на посаді, повідомляє Welt.

Коментуючи можливість завершення війни в Україні, колишня канцлерка сказала, що не потрібно “надто звужували свої думки”, натякаючи на переговори. Вона також виправдала політиків, які закликають до переговорів.