Біженці у Чехії зіштовхнуться з проблемою: що відбувається

У Чехії з 1 липня зміняться правила оплати житла для біженців з України.

В уряді вважають, що вони призведуть до масового переїзду українців. Про це пише seznamzpravy.cz.

У Мінпраці Чехії кажуть, що проблема пошуку нового житла торкнеться від 38 тис. до 50 тис. осіб. Там радять підготувати тимчасове житло та розширити транспортні можливості для повернення людей до України.

“Є загроза масової нестачі житла, переїзду біженців без житла до центрів, особливо Праги, масового від’їзду назад в Україну. Наслідки ситуації можуть взяти на себе муніципалітети. Не всі зможуть знайти нове житло, у тому числі й тому, що ринок житла часто повністю переповнений: пропозицій мало, орендна плата дуже висока для біженців. При цьому частина доходів біженців від допомоги зменшиться”, йдеться у документі для розгляду на засіданні уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прага скасовує важливу пільгу для біженців з України

З липня перестануть платити гроші чехам, які приймають українців. Для отримання повної суми допомоги власнику нерухомості необхідно буде зареєструватись у реєстрі квартир та договорів і проживати з українцями під одним дахом. В інших випадках розміщення можливе на правах оренди, яку біженці оплачуватимуть із допомоги.

Якщо біженець живе у зареєстрованій квартирі, він отримуватиме 3000 крон, без реєстрації 2400 крон.

З 1 липня держава перестане платити за екстрене проживання людям із тимчасовим захистом, які перебувають у Чехії понад 150 днів і не належать до вразливих груп.

З 1 березня 2023 року українці, які понад 120 днів мешкають у польських колективних житлових центрах, мають частково компенсувати вартість проживання.

Для українців, які були змушені виїхати за кордон через повномасштабне вторгнення Російської Федерації, створили корисну інтерактивну карту. Тепер біженці зможуть дізнатися актуальні правила в’їзду та перебування у різних країнах.

Українські біженці за кордоном можуть отримати безкоштовну психологічну допомогу. Внутрішні переселенці в Україні можуть звернутися на безоплатну гарячу лінію.