Помер Сільвіо Берлусконі – друг Путіна та неповнолітніх повій

У понеділок, 12 червня, в Італії, у шпиталі, помер 86-річний колишній прем’єр-міністр Сільвіо Берлусконі. Останні понад 10 років його судили за секс із неповнолітньою повією та інші злочини. У квітні Берлусконі лікували від інфекції, пов’язаної з хронічною лейкемією. Gazeta.ua зібрала факти про життя політика-популіста та друга Володимира Путіна.

Друг Путіна, який їздив в анексований Крим

Берлусконі – один із найбагатших медіамагнатів Італії. Власник контрольного пакета акцій холдингу Fininvest, який об’єднує приблизно 150 компаній, що діють практично у всіх сферах життя італійців. Став успішним підприємцем у 1970-ті. Запустив мережу приватних телеканалів, які згодом використав для розвитку власної політичної кар’єри. У 1986-2017 роках був власником футбольного клубу “Мілан”. Про це пише ВВС.

Берлусконі очолював Італію у 1994 році, у 2001-2006 роках, 2008-2011 роках

На початку 1990-х заснував праву партію “Вперед, Італіє!”, і очолював уряд країни у 1994 році, у 2001-2006 роках, 2008-2011 роках. На посаді прем’єра подружився з Путіним і не раз вихваляв російського диктатора.

“У мене братські відносини з Путіним. Думаю, він – найкращий у світі політик у наші дні”, – казав він у 2013 році.

Путін підтримував Берлусконі у тяжкі часи судових процесів після відставки в 2011 році. У 2015 році вони разом відпочивали на Алтаї.

На запрошення Путіна у 2015 році Берлусконі відвідав анексований Крим, після чого СБУ заборонила йому в’їзд в Україну на три роки. У Криму частувався колекційним вином врожаю 1775 року з колекції винзаводу “Масандра”. Берлусконі визнавав результати “референдуму”, який провела російська влада на півострові в березні 2014 року.

Коли розпочалася повномасштабна війна Росії проти України, 9 квітня 2022 року, на з’їзді своєї партії він розкритикував Путіна і сказав, що раніше вважав його людиною миру та демократії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Настала нова глава війни, яка може стати пасткою для Путіна” – Майкл Боцюрків

“Ми зіткнулися з безпрецедентною агресією Росії проти такої нейтральної країни, як Україна, яка мужньо і рішуче бореться за свободу. Я не можу і не хочу приховувати, що глибоко розчарований і засмучений поведінкою Путіна”, – сказав він.

Але відправку зброї Україні Берлусконі засудив, і розкритикував неготовність Заходу до перемовин із Путіним.

“Ми теж воюємо, бо посилаємо зброю. Тепер, після стрілецької посилаємо танки та важку техніку. Давайте забудемо про це. Що це означає? У нас будуть сильні наслідки санкцій для нашої економіки і ще серйозніша шкода в Африці внаслідок припинення поставок продовольства з України. Тоді можлива поява хвиль біженців і ця небезпека випливає з війни в Україні. Нам треба придумати щось надзвичайне, щоб змусити Путіна зупинити війну”, – заявив він 17 травня, пише Corriere della Sera.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Мене били й піддавали тортурам, щоб лише визнав, що агент ЦРУ” – колишній полонений американець

Щоправда, соратники Берлусконі одразу нагадали, що їхня партія підтримує колективний Захід.

20 травня Берлусконі зробив ще більш відверту заяву: “Вважаю, об’єднана Європа має зробити пропозицію про мир, намагаючись змусити українців прийняти вимоги Путіна”.

Після парламентських виборів у вересні 2022 року партія Берлусконі повернулася до уряду Італії, але очолила його представниця іншої політичної сили “Брати Італії”, Джорджи Мелоні, відома своєю підтримкою України.

Берлусконі не отримав місця в уряді, але продовжив коментувати питання, пов’язані з Україною.

У жовтні 2022 року видання La Presse опублікувало запис розмови Берлусконі з соратниками по партії. Під час розмови політик сказав: “Я знову почав досить багато спілкуватися з Путіним. У тому сенсі, що на мій день народження він прислав мені 20 пляшок горілки і дуже приємний лист. Я відповів кількома пляшками ігристого вина “Ламбруско” і теж приємним листом”.

Це спричинило скандал в Італії. У лютому 2023 року Берлусконі заявив, що якби він зараз очолював уряд країни, то не став би зустрічатися з президентом Володимиром Зеленським. Згодом він повтори тези російської пропаганди, начебто війна стала наслідком обстрілів Донбасу.

Якби я був прем’єром, то ніколи б не пішов на зустріч із Зеленським – Берлусконі

Журналісти попросили Берлусконі прокоментувати зустріч прем’єрки Італії Мелоні з Зеленським під час саміту в Брюсселі. У відповідь він сказав: “Якби я був прем’єром, ніколи б не пішов на зустріч із Зеленським”.

Далі звинуватив Україну та її лідера в тому, що вони нібито атакували Донбас і цим спровокували нинішню війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Бавовни” сприяють нашому наступу” – Іван Киричевський

Слова Берлусконі викликали різку реакцію влади Італії. Офіс Мелоні відповів йому, що італійський уряд “твердо і впевнено” підтримує Україну.

Речник українського МЗС Олег Ніколенко розповів невелику історію про минуле Берлусконі. У 2010 році, за словами Ніколенко, коли він працював в українському посольстві в Лівії, Берлусконі як тодішній прем’єр Італії прилетів на зустріч із диктатором Муаммаром Каддафі.

Під час офіційної церемонії в присутності телекамер Берлусконі цілував руки диктатора Каддафі

“Під час офіційної церемонії в присутності телекамер Берлусконі цілував руки лівійському диктатору, аби показати лояльність”, – згадав Ніколенко.

Він назвав слова Берлусконі про Зеленського “безглуздими звинуваченнями” та спробою “поцілувати по лікті в крові руки Путіна”, задля демонстрації лояльності “російському диктатору”.

Через кілька днів заяву Берлусконі прокоментував сам Зеленський.

“Чув заяви Берлусконі. Не знаю його особисто. Але, можливо, треба йому теж щось послати. Він любить горілку? У нас в Україні дуже хороша її якість, якщо він хоче, ми йому пришлемо”, – сказав Зеленський.

Секс із неповнолітньою повією

В середині лютого цього року суд у Мілані виправдав Берлусконі за звинуваченнями у підкупі свідків у справі про проституцію неповнолітніх, який тягнеться з 2013 року, пише Reuters.

Берлусконі звинуватили в тому, що платив 24 людям, переважно молодим гостям на його секс-вечірках “бунга-бунга”, аби вони дали неправдиві свідчення у попередньому судовому процесі.

У 2013 році суд у Мілані засудив Берлусконі до семи років в’язниці. Проте апеляційний суд згодом повністю виправдав.

Берлусконі звинувачували в оплаті за секс з неповнолітньою 17-річною марокканською танцівницею нічного клубу на прізвисько “Рубі”. Берлусконі виправдали у справі через відсутність доказів, що знав, що платить неповнолітній. Тоді його звинуватили у підкупі свідків, яким заплатив 10 млн євро. Берлусконі визнав, що давав гроші гостям, але сказав, що це була компенсація за репутаційну шкоду, якої зазнали.

Суд у Мілані постійно переривався через проблеми зі здоров’ям Берлусконі. Як вважали оглядачі, навіть якби його визнали винним, навряд чи він сів би за грати з огляду на тривалі апеляційні процеси та похилий вік.

Скандали та суди призвели до завершення політичної кар’єри Берлусконі в 2011 році.

Колишньому прем’єру було 86 років. Він помер у лікарні Сан-Раффаеле в Мілані. Госпіталізували Берлусконі у п’ятницю. У медзакладі лікувався від пневмонії та лейкемії.