Де і як в Україні вручають повістки: роз’яснення ТЦК

В Україні триває загальна мобілізація. Тому повістку можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці, за місцем проживання.

Як правильно мають вручатися повістки військовозобов’язаним під час воєнного стану в Україні, пояснила начальниця пресслужби Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Марія Левко. Про це вона написала у блозі на сайті ZAXID.NET.

Відповідно до закону, громадяни України під час мобілізації зобов’язані з’являтися за викликом до ТЦК для уточнення їхніх облікових даних та визначення призначення на особливий період. Тож повістку може отримати будь-який чоловік віком від 18 до 60 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрист пояснила, чому повістки можуть вручати усім військовозобов’язаним

Де можуть вручити повістку

Законом не визначено порядок, де саме можна чи не можна вручати повістку. Так, повістку можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці, за місцем проживання.

Хто має право вручати повістку

Вручати повістку мають право:

представник органу місцевого самоврядування,

керівник підприємства, установи, організації, де працює військовозобов’язаний,

управителі багатоквартирних будинків,

посадові особи ТЦК.

Аби вручити комусь повістку, слід спершу встановити особу цієї людини. Тож під час воєнного стану треба завжди носити зі собою документи, а в разі запиту надавати їх для перевірки уповноваженій особі.

Повістку мають вручати особисто. Якщо людина відмовляється отримувати повістку, тоді уповноважені особи складають акт про відмову зі своїми підписами, а також підписами свідків і самого відмовника.

У ТЦК зазначили, що вручення повістки не означає, що людина одразу ж відправлять на військові навчання чи тим більше на фронт. Насмперед, повістку вручають для уточнення облікових даних.

В Україні є кілька видів повісток

Повістка для уточнення даних. Їх вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка за підписом начальника районного ТЦК та СП зобов’язує військовозобов’язаного пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медогляду військовозобов’язаного. Після медкомісії в цій картці буде вказаний висновок ВЛК про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

Повістка для призову на строкову військову службу. Такий документ відповідно передбачає призов на строкову службу, однак їх зараз не видають, адже призов не проводиться через загальну мобілізацію.

Мобілізаційне розпорядження. Таку повістку військовозобов’язаному вручають після медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби.

Що записують у повістку

Повістка має бути правильно заповнена і підписана начальником ТЦК. Там мають бути вказані: прізвище, ім’я та по батькові, рік народження та адреса проживання військовозобов’язаного, вид повістки, дата, час та адреса, куди необхідно з’явитися, уточнення щодо необхідних документів, назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові начальника РТЦК та СП.

Що загрожує за неявку до ТЦК

За неявку на виклик до ТЦК загрожують адміністративний штраф або кримінальна відповідальність.

Так, якщо військовозобов’язаний не прибуває до ТЦК за викликом по першому або другому виду повістки, йому загрожує штраф у розмірі:

за перше порушення від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн),

у разі повторного порушення протягом року від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400-8500 грн).

За ігнорування повісток третього або четвертого виду загрожує кримінальна відповідальність від обмеження волі до трьох років до позбавлення волі від трьох до п’яти років.

Чи мають право вручити повістку родичам

Адвокатка Вікторія Кравченко стверджує, що повістка до не може вважатися належно врученою, якщо замість військовозобов’язаного її отримав родич. Навіть, якщо родич і військовозобов’язаний постійно проживають разом.

Мобілізація як покарання абсолютно неприпустима.

Міноборони неодноразово проводило наради з ТЦК, адже правильно спілкуватися з людьми є дуже важливим.

Про це в інтерв’ю телеканалу “Рада” розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.