“Росія має понести відповідальність за підрив дамби” – Фріда Гітіс

Думки на сайті CNN оглядачки Фріди Гітіс

Глибокої ночі у вівторок, незадовго до 3-ої ночі, люди поблизу Каховської ГЕС почули гучний вибух, за яким пішов рев води. Дамба, яка стримувала частину Дніпра, впала, і з водосховища почали литись потоки води.

Мільйони тонн води ринули вниз за течією від пролому, затопивши поселення та сільськогосподарські угіддя, загрожуючи життям та засобам для існування. Україна зробила відчайдушні зусилля щодо евакуації тих, кому загрожує загибель, оскільки експерти намагалися оцінити довгострокові та короткострокові небезпеки від паводків.

Підрив дамби – не лише катастрофа для тих, хто мешкає в найближчих околицях, а загальнонаціональна катастрофа для України, яка може вплинути на всю планету. Величезний резервуар забезпечував питною водою мільйони українців та зрошував мільйони гектарів сільськогосподарських угідь у країні, яка виробляє 10% світової пшениці. Ціни на зерно у світі зросли після новин про лихо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Настала нова глава війни, яка може стати пасткою для Путіна” – Майкл Боцюрків

Товсті стіни греблі стримували води Дніпра, який, можливо, не випадково став лінією фронту між окупованими Росією та українськими територіями.

Ідея підриву греблі як військові хитрощі не нова. Нещастя нагадувало рішення радянського диктатора Йосипа Сталіна, прийняте в 1941 році, зруйнувати дамбу Дніпровської ГЕС, що перекривала іншу ділянку Дніпра.

Метою Сталіна у розпал Другої світової війни було не допустити, щоби нацистські армії пройшли через Україну, яка на той час була частиною СРСР. Руйнування ключової ділянки греблі дозволило тимчасово зупинити німецьких загарбників. Але тоді також затопили українські села, вбивши тисячі мирних мешканців.

І українці, і росіяни кажуть, що дамба зруйнував вибух, але хто її підірвав?

Підрив дамби рівносильний застосуванню зброї масового ураження – Зеленський

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков назвав це диверсією Києва. Однак Україна непохитна в тому, що винна Москва – ще в жовтні 2022 року президент Володимир Зеленський попередив, що Росія мінує дамбу, і сказав, що світ має попередити Кремль, що її підрив буде рівносильний “застосуванню зброї масового ураження”.

Катастрофа створює тактичні складнощі для контрнаступу України і змушує її відволікати свої мізерні ресурси

У вівторок голова адміністрації Зеленського Андрій Єрмак заявив, що “не розуміє”, як можна сумніватися у винуватості Москви. Зрештою, Росія контролювала об’єкт і найбільше виграла від його руйнування. Катастрофа створює тактичні складнощі для контрнаступу України та змушує її відволікати свої мізерні ресурси.

ЄС дійшов аналогічного висновку. Він засудив інцидент як новий вимір російських звірств. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн написала: “Росії доведеться заплатити за військові злочини, скоєні в Україні”. Вибух греблі є військовим злочином, оскільки порушує Женевські конвенції та протоколи до них.

Як заявив генсек ООН Антоніу Гутерріш, катастрофа є “ще одним руйнівним наслідком російського вторгнення в Україну”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Мене били й піддавали тортурам, щоб лише визнав, що агент ЦРУ” – колишній полонений американець

Повний масштаб катастрофи стане відомим лише після того, як зійде вода. На південь від об’єкту побачимо зруйновані села та сільськогосподарські угіддя. Для тих, хто живе в близько 80 поселеннях вниз за течією і на шляху води, лихо додається до 15 місяців безперервних страждань і гніву через війну. На фото, які поширювалися в інтернеті та по телебаченню, видно збожеволілих, літніх та немічних людей, деякі з них стискали своїх домашніх улюбленців, хитаючись у безпечному місці. Водночас тисячі людей втекли з затоплених міст із усім, що змогли забрати в руках.

Викликає занепокоєння, що вода з водосховища використовується для охолодження реакторів Запорізької АЕС, теж окупованої росіянами. П’ять із шести реакторів уже зупинені. Поки що води у ставку-охолоджувачі АЕС достатньо, але фахівці уважно стежать.

Дамбу зруйнували, коли Україна активізувала операції в очікуванні довгоочікуваного контрнаступу. Сама дамба, яка перебуває під контролем РФ з березня 2022 року, служила одним із мостів через Дніпро, який українські сили могли планувати перетнути у прагненні повернути собі територію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Бавовни” сприяють нашому наступу” – Іван Киричевський

Що має статися зараз? По-перше, оскільки Росія наполягає, що не винна, вона повинна погодитися на технічне розслідування для встановлення причини. Росія має право вето у Раді Безпеки ООН, але Генасамблея ООН може скликати спеціальну сесію. Вони мають засудити інцидент та вимагати розслідування. Якщо Росія його заблокує, це буде рівнозначне визнанню провини.

За конкретними наслідками слід звернутися до НАТО. У липні Альянс проведе саміт у Вільнюсі. Місце символічно сильне. Литва – одна з балтійських країн, в яку Москва вторглася і анексувала під час Другої світової війни, і яка так само, як інші сусіди Росії, попереджала про експансіоністські наміри Кремля. На саміті західні лідери мають офіційно взяти на себе зобов’язання підтримувати Україну, навіть якщо контрнаступ зазнає невдачі.

Дехто припускає, що якщо Києву не вдасться досягти значних успіхів, підтримка Заходу ослабне. Ми бачили масштаби збитків, вже завданих російською агресією. Вони викрадали українських дітей, розбомбили українську інфраструктуру, намагалися використати зимовий холод та темряву як знаряддя війни.

Зламані стіни Каховської дамби та її руйнівні потоки води мають зміцнити рішучість прихильників України.

Переклад Gazeta.ua