На Заході заговорили про передачу Україні винищувачів F-18 – ЗМІ

На Заході зараз обговорюють можливість передачі Україні “десятків” винищувачів F-18 разом із літаками F-16.

Це може бути можливо, коли Австралія, Канада, Швейцарія та Фінляндія перейдуть на винищувачі F-35, повідомило Politico

Тоді десятки старих, але справних F-18 можуть бути доступні для експорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “У мене був просто день щастя” – Зеленський розповів про обіцяні F-16

Українська делегація говорила про постачання F-18 на закритих засіданнях під час “Діалогу Шангрі-Ла” у Сінгапурі минулого тижня, сказав неназваний український чиновник.

Але до реалізації цього плану “ще далеко”.

“Однак, інтерес є і чутки про зброю зазвичай перетворювалися на поставки під час цієї війни”, сказав він.

F/A-18, або Boeing F/A-18 Super Hornet, є багатофункціональним винищувачем, розробленим компанією Boeing для Військово-морського флоту США. Він є покращеною версією свого попередника, винищувача F/A-18 Hornet. F/A-18 Super Hornet є одним з найбільш використовуваних винищувачів у світі і знаходиться на озброєнні не тільки у ВМС США, але й у деяких інших країнах.

Основна особливість F/A-18 Super Hornet полягає в його здатності виконувати як завдання повітряного бою, так і наземних атак. Він може використовувати широкий спектр зброї, включаючи ракети повітря-повітря і повітря-земля, бомби, керовані ракети і протиповітряні ракети.

F/A-18 Super Hornet має велику максимальну швидкість, може досягати понад 1900 км/год. Він також має велику дальність польоту, що дає йому здатність діяти на великій території без необхідності частого підвантаження паливом.

В умовах російської агресії Україні потрібна щонайменше ескадрилья винищувачів F-16. Кількісно це до 18 бойових суден, повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

За його словами, в умовах мирного часу Україні потрібно понад 150 таких літаків, щоб захистити свою територію.

Літак F-16 багатоцільовий винищувач зі Сполучених Штатів Америки четвертого покоління. F-16 створили 48 років тому, проте до сьогодні він залишається основою повітряних сил багатьох країн світу. Зокрема, завдяки своїм постійним модернізаціям. Він легкий та дешевий в обслуговуванні порівняно з іншими сучасними бойовими суднами.