Дві країни проти: у ЄС не змогли погодити новий пакет санкцій

7 червня посли Європейського Союзу не досягли політичної згоди щодо запровадження 11-го пакета санкцій проти Російської Федерації. Переговори продовжать наступного тижня.

Причиною провалу угоди стала незгода Греції та Угорщини з тим, що Україна внесла деякі з їхніх компаній до списку “спонсорів війни”, повідомляє Politico із посиланням на чотирьох дипломатів ЄС.

Афіни і Будапешт хочуть, аби Київ викреслив їхні компанії з цього списку. Водночас низка країн ЄС, зокрема, Німеччина та Франція, занепокоєні забороною на обхід санкцій. Вони побоюються, що це може зашкодити дипломатичним відносинам.

Європейська комісія вже пом’якшила свої початкові пропозиції, щоб урахувати ці побоювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США запровадять проти РФ новий пакет санкцій, також і через іранські дрони

Нову версію пропозиції 11-го пакета обмежень представили напередодні зустрічі в середу, але це не призвело до угоди. Тепер посли ЄС знову обговорять цю пропозицію 14 червня.

“Ми все ближче до погодження санкцій. Засідання Євроради наприкінці червня може стати остаточним дедлайном затвердження рішення”, заявив один із дипломатів блоку.

Туреччина не запроваджуватиме санкції проти Російської Федерації. Відмова від обмежувальних заходів щодо Кремля та “добрі стосунки” з російським диктатором Володимиром Путіним дозволяють Анкарі виступати посередником між Росією та Україною, заявив президент Туреччини під час мітингу у провінції Сівас.