До Норвегії прибув найбільший авіаносець США

Найбільший у світі авіаносець “Джеральд Р. Форд” прибув до столиці Норвегії Осло.

Це перший захід такого американського корабля у рамках демонстрації сили в час підвищеної напруженості між НАТО і Росією через війну в Україні, повідомляє Reuters.

Очікується, що екіпаж авіаносця найближчими днями проведе навчання з норвезькими збройними силами вздовж узбережжя країни.

“Цей візит є важливим сигналом тісних двосторонніх відносин між США і Норвегією і свідченням надійності колективної оборони і стримування”, сказав речник Норвезького об’єднаного штабу оперативного командного центру збройних сил Джонні Карлсен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ може готувати диверсії – Воллес попередив про загрозу для Заходу

Авіаносець піде на північ від Полярного кола.

Посольство Росії в Осло вже висловилося.

“На арктичній півночі немає питань, які потребують військового вирішення, а також тем, які потребують втручання ззовні. Враховуючи, що в Осло визнають, що Росія не становить прямої військової загрози для Норвегії, такі демонстрації сили виглядають нелогічними і шкідливими”, написало воно.

Норвегія є членом НАТО та межує з Росією. Минулого року вона стала найбільшим постачальником газу в Європі після скорочення російських газових потоків.

Норвезькі війська та союзники по НАТО патрулюють морські нафтогазові платформи з осені, після вибухів на трубопроводах “Північного потоку” в Балтійському морі.

Багато російських військових і цивільних кораблів фіксують у водах навколо Данії, Норвегії, Фінляндії та Швеції. Вони вивчають дно моря за допомогою спецобладнання та з’ясовують, як пов’язана інфраструктура цих країн.

Метою Росії є отримання інформації, яка б дозволила їй саботувати, серед іншого, розподіл електроенергії Північно-Західної Європи. Або здійснити диверсії, у тому числі шляхом перерізання кабелів живлення та передачі даних через Атлантику та до решти Європи, вважають експерти.

У розслідуванні повідомляється, що у водах Північної Європи плавають російські “кораблі-привиди”. Це судна, які вимкнули свої “передавачі AIS” і не повідомляють про своє місцеперебування. Як приклад такого судна розслідувачі назвали корабель військово-повітряних сил Росії “Адмірал Володимирський”. Офіційно він займається морськими дослідженнями, але, за даними джерел, його також використовують для розвідувальної роботи.