РДК та ЛСР могли відійти до кордону: в ISW проаналізували ситуацію в Бєлгородській області РФ

Підрозділи “Російського добровольчого корпусу” (РДК) та Легіону “Свобода Росії” (ЛСР), які проводять операцію в Бєлгородській області РФ, після бойового зіткнення з російськими військами могли відійти ближче до кордону з Україною.

Аналітики нагадують, що влада РФ оголосила про завершення так званої “контртерористичної операції” у Бєлгородській області 23 травня. Про це йдеться у повідомленні Інституту вивчення війни ISW.

Російська влада заявила, що нібито розгромила в регіоні загони РДК та ЛСР. Так, у міноборони РФ зазначили, що підрозділи прикордонних військ Західного військового округу (ЗВО) відбили рейд та вигнали всіх “диверсантів” із Бєлгородської області. А губернатор В’ячеслав Гладков при цьому закликав евакуйованих мешканців поки не повертатись до прикордонних населених пунктів.

Пізніше 23 травня російська влада оголосила, що за день до цього евакуювала 100 цивільних із 9 прикордонних населених пунктів Бєлгородської області, хоча Гладков спочатку заперечував проведення офіційної евакуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США спростували “штурм” Бєлгорода західною зброєю

За словами офіційного представника Кремля Дмитра Пєскова, президент РФ Володимир Путін не проводитиме екстрене засідання Ради безпеки для обговорення рейду в Бєлгороді. Натомість обговорить ситуацію під час запланованого на 26 травня засідання Ради безпеки. Ймовірно, висловить впевненість щодо можливості РФ впоратися із подібними ситуаціями.

“Станом на 23 травня російські сили, ймовірно, відтіснили сили РДК і ЛСР, принаймні до прикордонного селища Козинка і, можливо, за межі території Росії”, ‒ зазначають в ISW.

Російські джерела також поширили кадри, на яких військові обстрілювали позиції РДК та ЛСР біля прикордонного пункту “Козинка” протягом ночі, і заявили, що вранці сили РФ відбили Козинку та її прикордонний пункт.

Кадри російських державних ЗМІ з геолокацією показують пошкоджені та знищені автомобілі на блокпості. Деякі російські джерела стверджували, що сили РДК та ЛСР закріпилися у церкві Козинки, але, за попередніми даними, до вечора російські сили могли витіснити їх.

Окрім того, російські джерела стверджували, що війська РФ 23 травня розпочали операції із зачистки Козинки та Глотового. На опублікованих 23 травня кадрах з геолокацією видно наслідки обстрілу Гори Подолу та патрулювання російською піхотою між Грайвороном та Горою Поділ. Експерти припускають, що бійці РДК та ЛСР більше не утримують позиції у селищі. При цьому неясно, чи брали вони під контроль якісь населені пункти 22 чи 23 травня. Втім, у ЛСР стверджують, що 23 травня їхні бійці разом із РДК продовжували діяти у Бєлгородській області.

В ISW не знайшли підтверджень заяв російських джерел, що українські сили проводили рейди через кордон 23 травня. Однак, деякі російські джерела стверджували, що українські та пов’язані з Україною формування, у тому числі полк “Азов”, “Кракен”, ТрО та особовий склад РДК здійснили додаткові рейди в районі Горьковського, Богун-Городка та Цапівки. Вони нібито зуміли перетнути кордон на півдні від Щетинівки. Інші російські джерела спростували ці твердження. Водночас стверджують, що українські сили накопичили резерви менш ніж за 10 кілометрів від кордону з Бєлгородською областю. Висловлюють побоювання щодо загрози подальших рейдів.

Один з російських “воєнкорів” стверджував, що полки “Азов”, “Кракен”, тероборона та регулярні українські сили брали участь у рейді у Брянській області РФ 22 травня, але експерти ISW не отримали підтвердження цього рейду.

“Російський інформаційний простір значною мірою гіперфіксований на ймовірних цілях рейдів і на діях у відповідь Росії”, ‒ зазначають аналітики.

22 травня у легіоні “Свобода Росії” заявили, що разом із Російським добровольчим корпусом зайшли на територію Бєлгородської області. Вони звільнили села Козинка та Гора-Подол й штурмували Грайворон.

У легіоні “Свобода Росії” заявили, що знищили мотострілецьку роту і кілька одиниць бронетехніки російських військ у Бєлгородській області РФ. Перед тим міноборони РФ заявило, що “Російський добровольчий корпус” і “Легіон Свобода Росії” розгромлені. А влада Бєлгородської області скасувала режим контртерористичної операції.