Інформація про борги за електроенергію буде вноситися до кредитної історії українців

Інформація про заборгованість українців за електроенергію буде відображатися у їхній кредитній історії.

Станом на 1 травня 2023 року українці накопичили заборгованість за спожиту електроенергію у розмірі понад 1,7 млрд грн, повідомив генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко.

“Щоб спонукати клієнтів більш відповідально ставитися до оплати за використану електроенергію, Yasno періодично передаватиме інформацію про заборгованість побутових клієнтів до Українського бюро кредитних історій”, розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Енергоатом” несе великі витрати через діючий тариф на електроенергію для населення – НКРЕКП

Тобто клієнт, який відповідатиме певним постачальником електроенергії критеріям, захоче взяти кредит і звернеться до фінансової установи, то кредитор перегляне його кредитну історію, включаючи інформацію про заборгованість за спожиту електроенергію.

“Ми знаємо про складні обставини, але є клієнти, які не платять за використану електроенергію та інші комунальні послуги, але при цьому беруть кредити, наприклад, на чергові нові iPhone. Саме на таких клієнтів і розрахована така активність”, підкреслив Коваленко.

В компанії вважають, що клієнти, які завжди справно оплачують платіжки, зможуть отримати позитивну кредитну історію. Це дозволить їм покращити свою кредитну репутацію, отримувати вигідніші умови позик та забезпечить їх фінансову стабільність у майбутньому.

В Україні очікується підвищення цін на електроенергію для населення.

Наразі розглядається кілька варіантів. Після підвищення тарифу, ймовірно, залишиться попередня градація той, хто споживає менше, як і раніше, платитиме за нижчим тарифом,” розповів голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.