Сезон бузку в Україні: чому не можна його зривати і до чого це призведе

Зламаний або зірваний бузок не додасть пишності кущеві наступного року.

Красивий кущ просто перестане активно рости і цвісти, якщо “розбирати” його на букети, пише “Главред”.

Зазвичай з-під суцвіття бузку ростуть кілька молодих пагонів. На них в наступному році буде цвітіння. Якщо ви зламали гілку або зрізали цвіт для букета, кущ лишиться частини таких пагонів. І чим більше буде букет, тим менше ресурсів залишиться у бузкового куща для цвітіння в наступному році.

Чим старший кущ, тим менш охоче він дає молоді пагони. Якщо бузок зривати великими гілками в надмірній кількості, він зовсім відмовляється їх давати.

Зрізати або зламати бузок як правильно

Помилково вважати, що бузок краще ламати, а не зрізати. Грубо обламавши гілку, ви залишаєте кущ з нерівними ранами на кінцях пагонів. Часто з корою, що відшарувалася та звисає. Ці рани можуть стати воротами для збудників бактеріальних і грибних захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити в саду в перші дні весни: корисні поради

Якщо все ж таки дуже хочеться букет бузку, то краще його не ламати, а зрізати за допомогою секатора. Зріз потрібно робити поперек, щоб площа поранення була якомога меншою.

Чим ближче до суцвіття ви відріжете гілку, тим більше шансів ви залишите кущу на пишне цвітіння в майбутньому році.

Коли потрібно робити обрізку бузку

Обрізка бузку зробить кущ не лише красивим, але і стимулюватиме зростання молодих пагонів. Проводиться процедура двічі на рік:

санітарну обрізку найкраще здійснювати ранньою весною (березень – початок квітня) до початку сокоруху;

влітку обрізку проводять одразу після цвітіння. Однак якщо навесні не вдалося її провести, то буде досить і однієї літньої.

Навесні з куща бузку потрібно видалити всі зламані, пошкоджені, підморожені за зиму гілки. Також видаляється торішня поросль – вона лише забирає вологу і харчування в основної рослини.

Навесні не варто проводити формуючу обрізку. Є ризик видалити квіткові бруньки, які розташовані на верхній частині пагонів.

Влітку після цвітіння можна надати форму бузковому кущу. Потрібно видалити слабкі й нежиттєздатні пагони, пагони із засохлими верхівками. Можна підрізати і верхівку для формування красивої та рівної крони.

Цієї весни на вулицях Ужгорода Закарпатської області розквітли тисячі тюльпанів. Квіти висаджували 2023-го та в минулих роках. Загалом розквітло близько 42 тис. тюльпанів.

У місті можна побачити тюльпани різних кольорів та сортів, зокрема: Фабіо, Антарктика, Санловер, Пурісіма, Блю Даймонд, Перпл Джекет, Сансет, Перпл Крістал, Барселона.