“Залежить майбутнє країни” – які результати конкурсу до Вищої кваліфкомісії суддів та що брехали кандидати

Наразі триває процес формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів. 15 березня Комісія з добору членів ВККС оголосила список із 32 кандидатів, з яких Вища рада правосуддя має обрати 16. Коли комісію сформують, її представники мають оцінити дві тисячі чинних суддів у межах судової реформи, а ще добрати приблизно 2,5 тис. нових. Під час співбесід на посади ВККС виявили вісьмох кандидатів, які намагалися приховати факти біографії. Від цього конкурсу залежатиме майбутнє всієї судової системи. Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів голова правління фундації DEJURE, юрист Михайло Жернаков.

“Вже побачили вісім кандидатів, які або не до кінця пояснили деякі обставини своєї біографії, або взагалі з’ясувалися нові проблемні. Вони є різного ступеня тяжкості. Хтось продав машину за 49 тисяч гривень що, скоріше за все, свідчить про ухилення від фінмоніторингу. Колишня суддя Волкова покривала факти тиску голови суду Бабенка, який зараз втік з України, на свого колегу Бондаренка. Нещодавно ВРП сама дозволила тримати Бабенка під вартою правда поки заоочно. Але Волкову стосовно цієї обставини детально не допитували. А вона просто збрехала про це на співбесіді. Чи така особа буде достойною на посаді члена Вищої кваліфкомісії суддів? Точно ні. Є колишній колега з Громадської ради доброчесності Петро Варишко, який як мінімум не договорював, а то і збрехав про причини, чому пішов. А стосовно нього є питання. Таких принципових речей немало”, сказав Жернаков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Судова мафія і впливові бізнесмени користуються послугами старої корумпованої системи” Михайло Жернаков

Від кожного члена ВАКС сильно залежить, хто буде 2,5 тис. суддів, яких треба буде відібрати, пояснив експерт.

“Якщо нам вдасться, щоб до кожного з них не було претензій а ми знайшли таких 23, з них 16 можна вибрати запросто. Тому треба призначити нормальний склад ВККС, вони запустять процес формування нового складу Громадської ради доброчесності. Це ще 20 людей, які допомагатимуть дотримуватися доброчесності. А 36 людей зможуть впоратися із завданням набрати 2,5 тисячі, якщо ГРД свого часу змогла перевірити 3 тисячі суддів і ухвалили висновки стосовно них”, додав Жернаков.

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) та Вища рада правосуддя (ВРП) органи відповідальні за кар’єрні питання в судовій гілці влади.

ВРП призначає суддів на посади, притягає їх до відповідальності та звільняє, а Вища кваліфікаційна комісія суддів добирає кадри для ВРП й оцінює суддів. Без цього суддю неможливо призначити на посаду.