В ОП сказали, чи побачить Україна репарації у разі громадянської війни в РФ

Російському суспільству доведеться виплачувати Україні репарації навіть у разі громадянської війни в Росії.

Переворот у РФ є найбільш імовірним сценарієм у майбутньому. Громадянська війна всередині країни-агресорки може тривати до восьми місяців, заявив в ефірі телеканалу FreeДом радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

“Період громадянської війни буде займати невеликий проміжок часу, від трьох до восьми місяців. Поки у них сформуються умовно кажучи козачі загони, які проведуть напівлегітимні вибори і зайдуть до Держдуми нового типу. Росіяни назвуть її як-небудь на кшталт “Народні збори”, сформують перехідні транзитивні уряди. Щоб все-таки спробувати якось пом’якшити свою ізоляцію, зокрема економічну, вийти на якісь можливості хоча б розмовляти з цивілізованим світом”, ‒ сказав він.

Росія, як країна, що програла, змушена буде піти на дві головні речі, наголосив Подоляк. Видати військових злочинців, що залишилися живими, включно з колаборантами чотирнадцятого року. Їх відправлять під національні та міжнародні трибунали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ГУР сказали, як Путіна можуть усунути від влади

“Проте далеко не всі військові злочинці залишаться живими внаслідок подій, які відбуватимуться в РФ. І друга частина абсолютно точно Росія буде виплачувати репарації за рахунок того, що вона буде продавати за певною ціною свої енергоносії. 30-40% оплати йтиме на компенсаторний рахунок для України. Це я так навскидку кажу. Ті механізми які дуже прості в реалізації. Точно так само можуть бути підписані й інші можливості реалізації репараційних процедур”, додав радник.

Росія не зможе повернутися до діалогу з цивілізованим світом без видачі військових злочинців та виплати репарацій.

“Якщо РФ приб’ється до китайського берега, як новий господар Китай, напевно, буде все-таки намагатися, щоб ми повернулися до якогось керованого міжнародного права. Напевно, буде ще простіше домовитися про багато питань з точки зору компенсації за війну: і юридичних компенсацій, і фінансових”, вважає Подоляк.

У Рейк’явіку 17 травня під час саміту Ради Європи підписали політичну декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України. Це важливий етап на шляху до відшкодування Україні та українцям збитків, які РФ завдала своєю війною.

Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов’язав РФ виплатити компенсації за збитки та втрачене майно Нафтогазу у Криму від 2014 року. Сума визначеної судом компенсації $5 млрд.

Сполучені Штати Америки починають передавати конфісковані російські активи на потреби України. Зокрема, генеральний прокурор США Меррік Гарланд заявив, що санкціонував передачу для використання в Україні конфіскованих активів російського олігарха Костянтина Малофєєва.