РФ втрачає позиції під Бахмутом: свіжі карти боїв

Збройні сили України завдали ударів по тилам загарбників в Луганській області та на півдні. Росіяни тим часом продовжують втрачати позиції в районі Бахмута на Донеччині.

Ситуація на фронті у Луганській та Харківській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Запеклі бої на Донбасі тривають.

Російський “воєнкор” стверджував, що 14 травня російська десантна група захопила Масютівку Харківської області в 13 км на північний схід від Куп’янська і створила плацдарм на протилежному березі річки Оскіл безпосередньо на захід від населеного пункту. Інші російські військові блогери стверджували, що армія РФ здійснила успішний наліт на українські позиції біля Масютівки і згодом відступили, а повідомлення про створення російського плацдарму не підтверджені.

У ISW поки що немає візуального підтвердження того, що російські війська захопили Масютівку або закріпили позиції десь на західному (правому) березі річки Оскіл. Російські військові блогери стверджували, що захоплення Росією Масютівки було б тактично незначним, враховуючи, що українські війська займають піднесені позиції в цьому районі і можуть легко обстріляти спроби росіян просунутися.

Генштаб ЗСУ повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Масютівки, а також Синьківки в 9 км на північний схід від Куп’янська.

Російські джерела стверджували, що 15 травня українські війська продовжували розвідку в районі Кремінної. Підрозділи 76-ї десантно-штурмової дивізії нібито знищили дві українські диверсійно-розвідувальні групи поблизу Діброви в 5 км на південний захід від Кремінної.

Російські джерела також стверджували, що українські війська 15 травня завдали ракетного удару по російських тилових позиціях у Луганську. ЗСУ, ймовірно, використовували крилаті ракети Storm Shadow, щоб націлити на колишнє Луганське вище військове авіаційне училище. Водночас джерела в соціальних мережах свідчать, що російські сили використовують школу як базу для навчання військовослужбовців так званої ЛНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог накрив вогнем Херсон і область: є жертви (фото 18+)

15 травня російські війська продовжили штурм Бахмута та його околиць. ЗСУ продовжують оборону на Бахмутському напрямку. Російські війська вели безуспішні наступальні дії в 9 км на північний захід від Бахмута в напрямку Григорівки та Богданівки, в самому Бахмуті, а також за 14 км на південний захід від міста в напрямку Іванівського та Предтечиного.

На Бахмутському напрямку між російськими та українськими військами відбулися 30 бойових зіткнень. Понад 300 разів російська армія обстріляла українські позиції. Підрозділи 4-ї окремої мотострілецької бригади (2-й армійський корпус так званої ЛНР) ведуть бої в районі Іванівського у 6 км на захід від Бахмута.

Російські сили безуспішно контратакували біля Білої Гори в 13 км на південний захід від Бахмута, Богданівки та Григорівки, що в 6 і 9 км на північний захід від Бахмута відповідно.

Військовий блогер, пов’язаний з групою “Вагнера”, заявив, що російські підрозділи 72-ї мотострілецької бригади (3-й армійський корпус РФ) втратили позиції на південний захід від Іванівського. Українські сили там намагаються вийти на північно-західну околицю Кліщіївки. А це приблизно в 7 км на південний захід від Бахмута.

Власник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин стверджував, що його найманці просунулися в Бахмуті на 130 м, тож українські сили контролюють лише 1,6 кв. км міста.

Пов’язаний з Кремлем “воєнкор” стверджував, що “Вагнер” зосереджується на очищенні приватної житлової зони в західному Бахмуті, ймовірно, у відповідь на втрату позицій на південний захід від Берхівського водосховища. Він стверджував, що найближчими днями “Вагнер” спробує проштовхнути мікрорайон і вийти на трасу Бахмут-Хромове.

15 травня російські війська продовжували обмежені наступальні дії вздовж фронту Авдіївка-Донецьк. Генштаб України повідомив, що російські війська безуспішно атакували українські позиції в районі Мар’їнки, що приблизно 22 км на південний захід від Донецька.

Російські військові блогери стверджували, що в районі Невельського у 18 км на захід від Донецька діє 1-й армійський корпус РФ. Ворог зміцнює позиції навколо Маріуполя, особливо навколо мостів через річки Кальміус і Кальчик.

Росія зосередила на окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей до 152 тис. особового складу. Усі вони готуються до оборони, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Черняк.