Росія стає васалом Китаю – Макрон

Росія вже “геополітично програла” війну проти України.

Вона стає васалом Китаю, сказав президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю газеті L’Opinion.

Також Москва втратила критично важливу “свободу рук” у Балтійському морі, бо Швеція і Фінляндія прийняти рішення про вступ до НАТО.

“Ще два роки тому таке і уявити було неможливо, а сьогодні це вже геополітична поразка”, сказав президент Франції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіярто вирушив у Китай говорити про “мирний план”

Макрон вказав, що Росія не повинна виграти цю війну у військовому вимірі. Європа має допомогти українцям і в підготовці контрнаступу, і в тому, щоб “підготувати питання щодо гарантій безпеки на переговорах, які неминуче відбудуться”.

“Архітектура європейської безпеки повинна буде повністю розповсюджена на Україну. Вона також має передбачати відсутність конфронтації з Росією та відновлення стійкого балансу сил. Але до цього поки що дуже далеко”, підсумував він.

Китай не може бути неупередженим посередником між Росією та Україною, адже Пекін і досі не засудив російське повномасштабне вторгнення. КНР продовжує торгувати з Москвою, заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Сполучених Штатів Америки у Білому домі.

Тим часом КНР уперто продовжує називати війну в Україні “кризою”, “ситуацією” або “конфліктом”.

Китайський лідер Сі Цзіньпін також проігнорував прохання президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена. Глава Китаю відмовився від телефонної розмови з американським президентом.

За перші два місяці 2023 року Російська Федерація майже на чверть збільшила продажі сирої нафти в Китай. У січні-лютому РФ стала найбільшим постачальником нафти в КНР, обігнавши Саудівську Аравію.

Одними з головних бенефіціарів дисконту на російську нафту, яка через санкції ЄС продається з великими знижками, стали недержавні китайські нафтопереробники. Більшість із них розташовані у східній провінції Шаньдун. Вони на початку року купували російську сировину зі знижкою приблизно $8 за барель порівняно з еталонною маркою Brent.