Лубінець прокоментував роздачу російських паспортів в окупації

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець порадив громадянам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, “брати російський паспорт”, щоб вижити. Або виїжджати з ТОТ у будь-який спосіб.

Про це Лубінець сказав в ефірі телемарафону у неділю, повідомляє Gazeta.ua.

“Я думаю, що всі громадяни України, які відмовляться від російського паспорта, їх просто заарештують. І це буде окрема категорія цивільних заручників, яких Російська Федерація буде тримати у полоні, в ув’язненні на своїй території або на тимчасово окупованій території України”, сказав Лубінець.

“Я б порадив брати російський паспорт, все ж таки, для себе прийняти рішення вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що це відбувається під фізичним тиском. Тому взяти паспорт, вижити, дочекатись, коли ми звільнимо цю територію”, заявив омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З російського полону визволили 44 українців

Зі слів Лубінця, зараз напрацьовується відповідний закон “офіційно відмовитись від цього паспорта і повернутися до нормального життя”.

“Або для себе приймати рішення і виїжджати з цієї території в будь-який спосіб через будь-яку територію інших країн, але просто звідти виїхати. Ми розуміємо, що це зараз питання виживання на цій території”, сказав омбудсмен.

“Я публічно, як омбудсмен України, кажу, що ми, як Україна, як держава, не визнаємо російський паспорт як елемент скоєння злочину нашими громадянами”, заявив Лубінець.

Сказав, що “лунали такі заяви, що будь-хто, хто взяв російський паспорт на тимчасово окупованій території, ми повинні до нього застосувати якийсь вплив, можливо, навіть кримінального характеру”.

“Я категорично проти цього. Наші громадяни це роблять задля того, щоб вижити”, резюмував омбудсмен.

Російські окупанти створили “мобільні групи” для паспортизації пенсіонерів у тимчасово захоплених районах Донецької і Луганської областей.