США передали Україні датчики радіації для виявлення ядерних вибухів

Україна отримала від Сполучених Штатів датчики для виявлення ядерних вибухів.

Датчики дозволяють виявити сплеск радіації від ядерної зброї або “брудної бомби”, а також визначити джерело атаки, пише The New York Times.

“Обладнання постачається на той випадок, щоб мати докази причетності Росії до атаки, якщо вона вирішить застосувати ядерну зброю на території України”, – зазначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін знову погрожує Україні ядерною зброєю: в ISW пояснили причини

Після слухань у Палаті представників було опубліковано докладні відомості щодо цих поставок.

З Україною працюють кілька американських структур щодо розгортання радіаційних датчиків, навчання персоналу, моніторингу даних та попередження про смертельне випромінювання. Йдеться про групу підтримки ядерних аварій (NEST), тіньовий підрозділ експертів-атомників, кероване агентство безпеки, пише видання.

Мережа атомних датчиків буде розгорнута по всьому регіону і зможе “охарактеризувати розмір, місцезнаходження та наслідки будь-якого ядерного вибуху”. Такі датчики позбавлять Росію можливості застосувати в Україні будь-яку ядерну зброю та залишитись непоміченою.

На думку ядерних експертів, розкриття інформації про таке оборонне планування може стримати Росію від планування “операції під чужим прапором”, в якій Москва спробує звинуватити Київ.

Російський президент Володимир Путін хоче розвивати ядерну тріаду РФ. Він назвав це гарантією збереження суверенітету на засіданні колегії Міноборони РФ.

Кремль намагається використати ядерні погрози, щоб стримати західну військову допомогу Києву перед контрнаступом Збройних сил України.

Розмови в Росії, особливо заяви кремлівського диктатора Володимира Путіна про вдосконалення боєздатності ядерної тріади, а саме міжконтинентальні балістичні ракети “Сармат”, відбуваються з року в рік. Але поки що це лише розмови. Однак у РФ не забувають періодично згадувати про “ядерну тріаду”, гіперзвукові боєголовки “Авангард” чи міжконтинентальні балістичні ракети “Сармат”.

Воєнна розвідка України постійно слідкує за переміщенням усіх видів ядерної зброї Росії. Знають всі місця зберігання, кількість і розміщення носіїв ядерної зброї, в тому числі тактичного рівня, заявляли в ГУР України.