Шмигаль говорив з президентами Чехії та Словаччини про спецтрибунал для російських окупантів

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обговорив з президентом Чехії Петром Павелом і президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою створення спецтрибуналу для російських злочинців.

Чехія та Словаччина пообіцяли допомогти притягнути Росію до відповідальності, повідомив Шмигаль у Telegram.

Прем’єр закликав посилити санкції. Їх необхідно накласти на російську атомну галузь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президенти Чехії та Словаччини побачили звірства РФ під Києвом

“Також важливо диверсифікувати атомну енергетику Європи та зменшити її залежність від Росії. Україна готова допомогти та поділитися досвідом”, додав він.

Шмигаль високо оцінив військову співпрацю з Чехією та Словаччиною.

“Обговорили перспективи навчання українських військових і ремонту техніки на території сусідів. Подякував за солідарність у швидкій відбудові, зокрема за кураторство над партнерськими регіонами. Особливо важливим є призначення Чехією спецпредставника з питань відновлення України”, сказав прем’єр.

Україна розраховує на таке ж рішення з боку Словаччини. Це покращить нашу взаємодію у відбудові.

Президенти Чехії та Словаччини прибули з неанонсованим офіційним візитом в Україну вранці 28 квітня. Потяг з лідерами країн прибув на київський вокзал. Вони зустрінуться зі українським колегою Володимиром Зеленським.

Для Павела це перша поїздка як глави держави в Україну від початку великого російського вторгнення. Він склав присягу 9 березня 2023-го. Лідерка Словаччини приїздила до Києва та зустрічалася із Зеленським у травні торік.

Лідери двох країн-партнерів приїхали до столиці невдовзі після того, як Україна зазнала чергової масованої ракетної атаки РФ.