Польща спростила ввезення безпілотників в Україну

Уряд Польщі спростив ввезення безпілотників в Україну. Саме в цій країні волонтери закуповують основні обсяги БПЛА.

Експорт дронів із території Польщі в Україну може здійснюватися на основі загального дозволу, наданого міністром розвитку і технології Польщі, повідомляє Міністерство економіки України.

Дозвіл стосується лише певної категорії дронів, визначених у розпорядженні: безпілотних літальних апаратів, призначених для контрольованого польоту за межами прямої видимості оператора, з максимальною тривалістю принаймні 30 хвилин, але менше ніж одна година, і призначених для зльоту та обслуговування. Стабільний керований політ у разі поривів вітру щонайменше 46,3 км/год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представили прототипи українських підводних безпілотників

Загальний дозвіл не надають у разі якщо експортер або постачальник знає або був поінформований про те, що зазначені БПЛА призначені або можуть бути повністю або частково призначені для використання у зв’язку з розробкою, виробництвом, поводженням, експлуатацією, обслуговуванням, зберіганням, виявленням, ідентифікацією або розповсюдженням хімічної, біологічної або ядерної зброї, або у зв’язку з розробкою, виробництвом, обслуговуванням або зберіганням ракет, здатних доставляти таку зброю.

Дозвіл не надається і в разі використання їх як частин або компонентів озброєнь, експортованих без або з порушенням необхідного дозволу.

“Рішення уряду Польщі сприятиме прискоренню постачання БПЛА на фронт, посиленню обороноздатності України та прискорить перемогу над агресором”, зазначив заступник міністра економіки України торговий представник України Тарас Качка.

Україна може створити десятки тисяч нових дронів, але якщо не буде навчених інструкторів то ця техніка не зможе працювати на фронті

З початку повномасштабного вторгнення в Україні було створено 10 нових навчальних центрів. На думку росіян, головними та найефективнішими з яких є Dronarium (Руслан Беляєв), “Крук” (Віктор Таран) та Боривітер (Ігор Федірко).

Загалом навчальні центри підготували 7 тис. військових операторів БПЛА.