У Міноборони відреагували на матеріал з порівнянням цін на закупівлю продуктів для ЗСУ

26 квітня у ЗМІ з’явилася інформація, що після скандалу із закупівлями для армії Міністерство оборони нібито продовжує купувати продукти за завищеними цінами.

Зокрема, журналісти проекту “Наші гроші” порівняли ціни на продукти, які вказані в контрактах Міноборони та ГУР МО, де було сказано, що окрема військова частина Головного управління розвідки закуповує продукти значно дешевше. У Міноборони заявили, що дана інформація подається некоректно.

“По-перше, порівнюються категорично не тотожні речі. Оскільки для порівняння взято звіти про закупівлю саме продуктів і саме для харчування окремої військової частини ГУР МОУ безпосередньо за місцем постійної дислокації у місті Київ”, йдеться у повідомленні.

По-друге, вчергове наголосили у Міноборони, що для харчового забезпечення Збройних Сил України Міністерством оборони закуповується комплексна послуга з організації харчування за Каталогом продуктів, ціни на які вже враховують логістику, у тому числі переважно доставку у райони ведення бойових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ порівняли ціни закупок продуктів Міноборони і ГУР

“Послуга з організації харчування, по суті, це формат “їжа “ходить” за військовослужбовцем”. Ціна послуги з організації харчування одного військовослужбовця складає від 137,04 грн до 144,06 грн на добу”, наголосили у відомстві.

По-третє, наголосили у Міноборони, як правило, особовий склад Головного управління розвідки Міністерства оборони України під час виконання бойових завдань забезпечується харчуванням за тим же принципом, як і всі військовослужбовці ЗСУ завдяки укладеним Міноборони договорам щодо послуг з організації харчування.

Також там нагадали, що Міністерство оборони України продовжує пошук рішень, направлених на забезпечення прозорих процедур закупок та ефективних моделей організації харчування Збройних Сил України.

Відтак, у першій половині квітня керівництво Міноборони провело зустріч з представниками крупних торговельних мереж з метою долучити крупних рітейлерів до процесу організації і безперебійного забезпечення харчуванням військовослужбовців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони оприлюднило ціни на харчування для військових

Представники мереж наголосили, що при існуючих вимогах забезпечення логістики продуктів а саме за принципом гарантування доставки продуктів до частин при їх постійній передислокації, є занадто ризикованим процесом для мережевого бізнесу при визначених цінах послуг з організації харчування одного військовослужбовця на добу згідно Каталогу (137,04-144,06 грн). За словами рітейлерів, вони низькі.

Міноборони наголошує, що для Збройних Сил України не закуповуються окремо продукти.

“Ціна у договорах враховує, зокрема: приймання, зберігання, переміщення, освіження запасів продовольства, видачу продуктів харчування, їх облік та інші заходи, згідно з заявками командирів військових частин у визначених місцях. Ціни договорів, а також додатки до них були оприлюднені Міноборони ще два місяці тому 28 лютого”, йдеться у повідомленні.

У січні ЗМІ повідомили, що Мінборони закуповує продукти для військовослужбовців удвічі утричі дорожче, ніж у роздрібних магазинах Києва. Контракт на понад 13 млрд грн Міноборони уклало з фірмою зі статутним капіталом 1000 грн.

Національне антикорупційне бюро повідомило про кримінальне провадження. З посад звільнили директора департаменту закупівель і заступника міністра.

Після цього Міністерство оборони реформувало систему харчування. Для військових запровадили уніфіковане меню, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.