Україна готується до відкриття цивільних авіарейсів – міністр

Україна активно готується відновити польоти цивільної авіації. Відкриття цивільних авіарейсів, можливо, відбудеться частково.

Поки що українські літаки літають виключно за кордоном, повідомив міністр транспорту Франції Клеман Бон в інтерв’ю “Європейській правді”. Зараз Франція надає українським цивільним пілотам і авіадиспетчерам можливість тренуватися на спеціальних симуляторах, щоб не втрачати навички.

“Це насправді дуже потрібна річ. Момент, коли над Україною відновлять польоти цивільної авіації, я сподіваюся, настане якомога швидше. А в разі, якщо у авіаторів немає практики, то за правилами безпеки вони не матимуть права відразу відновлювати роботу”, пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Це виживання країни”: Резніков розповів про важливість ППО

Франція допомагає Україні підготуватися до моменту, коли український авіапростір відкриється. Це зроблять повністю або частково.

“Як я зрозумів, в Україні вже є певні міркування щодо цього відкриття. У Києві наполегливо над цим працюють. Але, звичайно, головним питанням досі залишається безпека”, сказав міністр.

Україна закрила свій повітряний простір для цивільних літаків вранці 24 лютого 2022 року через повномасштабне вторгнення РФ. За кілька годин до цього Росія закрила повітряний простір у своїх прикордонних з Україною областях.

Украерорух працює над відновленням “аеронавігаційного обслуговування” в повітряному просторі України. Ці заходи включають підготовку інфраструктури, відновлювальну підготовку фахівців, розробку сценаріїв безпеки і низку інших важливих кроків.