Шведська ракета випадково впала на території Норвегії

Шведська дослідницька ракета випадково впала у Норвегії.

Ракета у понеділок вранці піднялась на 250 км і раптово вийшла з ладу над територією сусідньої країни, повідомляє Reuters із посиланням на заяву Шведської космічної корпорації (SSC).

“Ракета досягла висоти близько 155 миль, де проводилися експерименти в умовах невагомості, але потім пішла трохи довшою і більш західною траєкторією, ніж розраховувалося. Ракета впала в гірському масиві приблизно в 9 милях від норвезької території”, йдеться у повідомленні.

Ракету запустили вранці 24 квітня з космічного центру Esrange на півночі Швеції.

“Вона приземлилася в горах на висоті 1 тис. метрів і за 10 кілометрів від найближчого населеного пункту”, заявив у вівторок агентству Reuters керівник відділу зв’язків з громадськістю SSC Філіп Олссон.

Норвезька сторона наполягає, що дуже серйозно ставиться до будь-яких інцидентів з несанкціонованим порушенням її кордонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найамбітніша з космічних місій вирушила до Юпітера

Відповідальні особи повинні негайно інформувати відповідні норвезькі органи влади про такі випадки, повідомив речник норвезького МЗС. Наразі шведська сторона офіційно не повідомила Норвегію про інцидент.

“Це відхилення ми сприймаємо серйозно. Зараз ми з’ясовуємо причину, чому ракета пролетіла далі на північний захід, ніж передбачалося. Поки що занадто рано робити припущення про причину, і ми очікуємо більше інформації від розслідування”, повідомив SSC менеджер з експлуатації ракет і аеростатів Esrange Марко Кохберг.

Компанія SpaceX провела 20 квітня невдалий запуск космічної системи Starship із майданчика у Техасі. Ракета та корабель вибухнули на висоті понад 30 км. Це вже друга спроба вивести на орбіту Starship.

Першу спробу скасували за 9 хв до старту 17 квітня. Тоді були проблеми із клапаном тиску.