У Судані тимчасово припинили вогонь – держсекретар США

Сполученим Штатам Америки вдалося домовитися з обома сторонами збройного конфлікту у Судані про негайне оголошення режиму припинення вогню на всій території країни.

Переговори тривали упродовж 48 год. Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен.

“Після напружених перемовин, що тривали протягом останніх 48 годин, збройні сили Судану та сили швидкого реагування погодилися оголосити загальнонаціональний режим припинення вогню тривалістю 72 години, починаючи з півночі 24 квітня”, сказав Блінкен.

Він закликав обидві сторони конфлікту протягом цього періоду “негайно та сповна дотримуватися перемир’я”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС повідомило про евакуацію громадян із Судану

“Для підтримки тривалого припинення боїв, США координуватимуть із регіональними й міжнародними партнерами. А також цивільними сторонами Судану, допомогу у створенні комітету із нагляду за перемовинами, досягненням та імплементацією постійного припинення вогню та організацією гуманітарного доступу до Судану”, наголосив держсекретар.

За словами Блінкена, США “й надалі співпрацюватимуть із суданськими партіями та нашими партнерами для повернення до цивільного урядування в Судані”.

15 квітня у столиці Судану Хартумі сталися зіткнення між регулярною армією та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у Судані вже загинуло понад 400 людей. Вважається, що кількість загиблих набагато більша.

Агентство США з міжнародного розвитку надіслало спеціальну групу експертів з реагування на стихійні лиха в Судан. Група братиме участь у координації гуманітарної допомоги.

23 квітня стало відомо, що США провели військову операцію для евакуації своїх службовців з Хартума. Американських дипломатів та членів їхніх сімей евакуювали повітряним шляхом. До операції залучили шість літаків.