Данілов розповів, як Україна деокуповуватиме Крим: список з 12 кроків

У неділю, 2 квітня, секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов оприлюднив 12 кроків деокупації Криму.

Під час звільнення півострова російські гауляйтери та “їм подібні” стануть для України “цілями номер один”. Про це Данілов повідомив у Facebook.

“Для цього московського сміття хочу дохідливо намалювати поки що широкими мазками, як Україна буде деокуповувати Крим, де вони та їм подібні будуть цілями номер один. Щоб назавжди відбити будь-кому бажання навіть дивитися вбік московії або відкривати рота, перед тим гарно не подумавши, коментуючи щось пов’язане з Україною”, написав він.

12 кроків деокупації Криму, які опублікував голова РНБО:

1. На суспільне обговорення винесуть питання щодо проєкту та місця розташування в Криму пам’ятника “русский военный корабль идёт нах*й”. Для економії державних коштів може бути використаний п’єдестал пам’ятника затопленим кораблям у Севастополі.

2. Крім кримінального переслідування за колабораціонізм і держзраду, розробляється люстраційний механізм персональної оцінки. Ним, зокрема, визначається рівень відповідальності та ступінь залучення конкретних осіб, громадян України, жителів Криму до підтримки діяльності окупаційних адміністрацій, що передбачає зокрема обмеження прав участі у виборах обирати і бути обраними.

3. Українські суди визначать, чи підлягають кримінальній відповідальності працівники правоохоронних органів та інших категорій осіб, які на 2014 рік знаходились у штаті органів влади України (МВС, СБУ, МОУ тощо), а після лютого 2014 року працювали в окупаційних структурах.

“Якщо не підлягають, вони позбавляються державних пенсій в тому числі із забороною подальшого працевлаштування на роботу в держорганах і органах місцевого самоврядування України. “Вовчий квиток” назавжди. Надання Силам оборони України та слідству важливої інформації, яка стосується питань національної безпеки, може стати підставою для пом’якшення кримінального покарання”, додав Данілов.

4. Росія або інше формування, яке буде претендувати на правонаступництво, забезпечує безумовну і повну видачу всіх підозрюваних у державній зраді та в інших кримінальних злочинах осіб. Як громадян України, так і громадян Росії, причетних до воєнних злочинів, скоєних на території нашої держави в цілому і Криму зокрема.

Ідеться про міжнародні злочини, що не мають строків давності – геноцид, воєнні та проти людяності.

5. Пропагандисти (журналісти, медійники та різного роду експерти), які сприяли окупації, мілітаризації дитячого виховання та розпалюванню ворожнечі проти України українців, кримських татар та інших національномтей група особливої уваги. Їх злочини, каже Данілов, будуть розслідувані українськими, а за необхідності міжнародними правоохоронними структурами.

“У законний спосіб за вироком суду будуть позбавлені волі, звань, пенсійного забезпечення, майна … честі та поваги”, акцентував він.

6. Громадяни Росії, які незаконно приїхали проживати на Кримському півострові після лютого 2014 року, мають негайно залишити територію України у визначений законом термін.

“Найбільш спритні і розумні вже почали “виїзд”, це похвально, а іншим, хто ще продовжує гальмувати, доведеться це робити в режимі булгаківського твору “Біг”. Раджу уважно перечитати”, зазначив посадовець.

7. Правочини, вчинені не за українським законодавством після лютого 2014 року, в тому числі щодо нерухомого майна, визнаються нікчемними закон, який діє вже дев’ть років.

“Право власності на майно залишається за громадянами України. Якщо воно привласнене або націоналізоване, окупантами майно повертається власникам. Важливо пам’ятати: будинки, квартири, земельні ділянки та інша нерухомість, придбані громадянами Росії в Криму, варті не більше, ніж майбутнє Аксьонова чи надії на вихід Константінова та подібного колаборантського непотребу за умовно-достроковим звільненням”, додав Данілов.

8. Керчинський міст демонтується з метою забезпечення повної свободи мореплавства в рамках програми відшкодування збитків.

9. Реалізується комплексна програма “Детоксикація” нейтралізація наслідків багаторічної дії російської пропаганди на суспільну свідомість частини населення півострова. Зокрема, використовуючи досвід застосування дієвих методів денацифікації Німеччини у 1940 роках.

Серед них: участь виявлених груп активної підтримки російської окупації у громадських роботах з відбудови зруйнованих українських міст, процесах ексгумації та перепоховання жертв російської агресії (для осіб, визнаних винними у таких злочинах судом). Надання максимально широкого доступу до інформації щодо злочинів путінського режиму.

10. Створення документальної бази фактів російських злочинів проти українських громадян, які чинили спротив окупації. Відновлення в правах українських та кримськотатарських активістів.

11. Негайне звільнення всіх громадян України, кримських татар, українців, які були переслідувані РФ за політично вмотивованими ознаками з 2014 року з відшкодуванням завданих моральних збитків.

12. Ураховуючи місце та роль в ідеології рашизму, системі негативного міфотворення і переписування історії, “город русской славы” перейменовується в “Об’єкт №6”. Верховна Рада України пізніше приймає рішення про нову назву міста. Можливо, Ахтіар.

За словами Данілова, “деталізована і юридично вивірена” програма розробляється апаратом РНБО із залученням широкого кола фахівців та експертів, що буде відображено в новій редакції Стратегії деокупації Криму.

Доповнюється…