Путін намагався використати Сі Цзіньпіна, щоб згуртувати антизахідну коаліцію – ISW

Президент РФ Володимир Путін 31 березня схвалив нову концепцію зовнішньої політики Росії, яка спрямована на створення потенційної антизахідної коаліції.

Нова концепція Путіна малює Захід як антиросійську та міжнародну дестабілізуючу силу і прямо заявляє, що США та їхні “сателіти” розв’язали гібридну війну, спрямовану на послаблення РФ, зазначають аналітики Інститут вивчення війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль у розпачі: Китай запевнив, що не надаватиме зброю РФ

У звіті вказується, що Путін намагався використати зустрічі з главою Китаю Сі Цзіньпіном 20-22 березня, щоб посилити спроби риторично згуртувати решту світу проти Заходу.

“Пропозиція диктатора сформувати антизахідний блок під час візиту Сі до Москви не була сприйнята позитивно, оскільки той відмовився приєднати Китай до геополітичного конфлікту, який Путін передбачав із Заходом”, – інформують в ISW.

Фахівці пояснили, що зменшення економічної потужності Росії та деградація військових зусиль в Україні дають мало стимулів для інших держав виявляти серйозний інтерес до пропозиції.

“Кремль, ймовірно, вирішив оприлюднити нову Концепцію зовнішньої політики напередодні головування в Раді Безпеки ООН, щоб створити інформаційні умови для майбутніх риторичних зусиль в ООН, спрямованих на формування антизахідної коаліції”, – додали в Інституті вивчення війни.

Президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з лідером КНР Сі Цзіньпінем у Москві не отримав бажаних гарантій. Заява російського диктатора про розміщення РФ ядерної зброї в Білорусі сигналізує про це, вважає президент України Володимир Зеленський.

Сі Цзіньпін перебував із триденним візитом у Москві. 20 березня він провів переговори з Путіним. 21 березня очільник КНР повторив заяву про мир, сказавши, що кількість прихильників переговорів зростає.