Москалькова бреше про обмін – Координаційний штаб

Російська уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова виступила з пропагандистською заявою про небажання України проводити обмін полоненими.

Нібито на підтвердження своїх слів виклала список зі 133 прізвищами полонених, повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

“Україна використовує всі можливості для повернення наших оборонців. Москалькова ігнорує неодноразові спроби омбудсмена Дмитра Лубінця, а також міжнародних гуманітарних організацій налагодити конструктивний діалог, демонструє відсутність самостійної поведінки та є лише інструментом російської пропаганди”, йдеться у повідомленні.

25 лютого Москалькова потрапила до санкційного списку Євросоюзу за заперечення фільтраційних заходів на окупованих територіях України. Росія утримує цивільних заручників, некомбатантів та важкохворих і поранених бійців. Їх усіх необхідно негайно звільнено без жодних додаткових умов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Координаційний штаб розповів про брехню Москалькової

Україна минулого тижня без будь-яких умов звільнила важкопоранених військовополонених, яких можна було транспортувати. Замість того, щоб зробити аналогічні реальні кроки згідно з міжнародним гуманітарним правом, РФ намагається дискредитувати українські структури та організації, які займаються обміном.

“Єдиний позитив у таких провокаціях оприлюдненням списків ворог опосередковано підтверджує перебування українських громадян у неволі. Пропонуємо пані Москальковій наступного разу оприлюднити всі списки українців, які перебувають у ворожому полоні. Цю інформацію держава-агресорка старанно приховує від України та міжнародних організацій”, додали у штабі.

Служба безпеки України показала ексклюзивні кадри обміну військовополоненими 4 лютого. Додому повернулися понад 100 українців.

Серед захисників, яких звільнили з російського полону в межах цього обміну, 19 бійці системи Міністерства внутрішніх справ. А саме: п’ять Держприкордонслужби, сім військовослужбовців Нацгвардії, шість поліцейських та один рятувальник.