Як отримати пільги, виплати та компенсації родинам загиблих (померлих) військовослужбовців

Ще відразу після повномасштабного російського вторгнення Кабмін ухвалив постанову, якою визначив, що сім’ям загиблих українських воїнів виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 млн грн. Є також ряд інших пільг та компенсацій.

Як отримати пільги, виплати та компенсації родинам загиблих (померлих) військовослужбовців, нагадала колишня омбудсменка Людмила Денісова у Telegram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружини ветеранів незабаром зможуть отримати по 500 тис. грн: які умови

Отже, які виплати, компенсації та пільги передбачені:

1.Право на виплату грошового забезпечення.
2.Право на виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця.
3.Право членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України на безоплатну психологічну допомогу.
4.Право на медичне обслуговування у медзакладах Міноборони України (якщо військовослужбовець прослужив не менш як 20 календарних років).
5.Право не більше одного разу на рік на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах і на туристських базах Міністерства оборони України, інших військових формувань та правоохоронних органів з пільговою оплатою вартості путівок. Цим правом можуть скористатися батьки, дружина (чоловік), неповнолітні діти, а також діти особи з інвалідністю з дитинства (незалежно від їх віку).
6.Право на забезпечення житлом.
7.50-відсоткову знижку плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги (цією пільгою можуть користуватися батьки та члени сім’ї військовослужбовця).
8.Право на отримання земельної ділянки та допомогу в будівництві.
9.Право на безоплатне одержання у приватну власність жилого приміщення, яке займають члени сімей у будинках державного житлового фонду.
10.Право членів сімей військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби) на безоплатний проїзд залізничним, повітряним, водним та автомобільним (за винятком таксі) транспортом у разі загибелі (смерті) військовослужбовця – до обраного місця проживання в межах України.
11.Право для батьків військовослужбовців, які загинули (померли) під час проходження військової служби, користуватися безоплатним проїздом всіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі).
12.Право членів сімей військовослужбовців при переїзді до обраного місця проживання у зв’язку із загибеллю (смертю) військовослужбовця на безоплатне перевезення до 20 тонн особистого майна в контейнерах залізничним транспортом, а там, де такого виду транспорту немає, іншими видами транспорту (за винятком повітряного).
13.Військові формування, військовослужбовці яких загинули чи померли в період проходження військової служби, подають їх сім’ям і батькам допомогу в проведенні похорону і компенсують матеріальні витрати на ритуальні послуги та пам’ятники.
14.Право батьків та неповнолітніх дітей, а також дітей осіб з інвалідністю з дитинства (незалежно від їх віку) на виплату державою одноразової грошової компенсації.
15.Право непрацездатних членів сім’ї, які перебували на утриманні годувальника, на отримання пенсії по втраті годувальника.
16.Право дітей на зарахування поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних закладів освіти України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів протягом трьох років після здобуття відповідної загальної середньої освіти.
17.Право на позачергове надання місця дітям загиблих (померлих) військовослужбовців у дитячих закладах за місцем проживання.

Хто має право на пільги?

Право на пільги мають вдова (вдівець), батьки загиблого або померлого військовослужбовця, а також дружина (чоловік), у разі якщо вона (він) не взяла (не взяв) інший шлюб, та її (його) неповнолітні діти або повнолітні діти особи з інвалідністю з дитинства.

У Верховній Раді ухвалили законопроєкт №7353, що встановлює додаткові одноразові виплати українцям, які постраждали від російської агресії.

Розмір виплати коливається від 100 тис. грн до 1 млн грн. Однак розраховувати на такі виплати можуть лише працівники об’єктів критичної інфраструктури, держслужбовці та журналісти а також члени їхніх сімей.