Астрофізики NASA знайшли дуже схожу на Землю планету

Космічний телескоп NASA James Webb знайшов у космосі дуже схожу на Землю планету.

Водночас екзопланета TRAPPIST-1b навряд матиме аналогічну атмосферу, пише Science Alert.

“Екзопланета має у 1,4 раза більшу масу та у 1,1 раза більший радіус, ніж Земля. Її температура досягає 230°C. Це пояснюється її безпосередньою близькістю до червоної зірки-карлика. Планета обертається навколо неї лише за 1,5 дня та отримує в 4 рази більше зоряного випромінювання за Землю”, свідчать дані нового дослідження.

Навколо червоної карликової зірки системи TRAPPIST-1 обертається ще шість екзопланет. Але науковці поки що не змогли дослідити, чи придатні вони для життя. Дослідники відкрили систему, яка налічує сім скелястих екзопланет, у 2017 році. Усі вони обертаються навколо червоної зірки м-карлика на відстані 40 світлових років від Землі. Три з семи екзопланет знаходяться в так званій зоні життя зірки, тобто на відстані, яка не настільки близька, аби вся рідка вода на її поверхні випарувалась або замерзла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незвичне відкриття: вчені зробили прорив у дослідженні Венери

“Легше охарактеризувати планети земної групи навколо менших, холодніших зірок. Система TRAPPIST-1 є чудовою лабораторією. Завдяки їй ми можемо вивчати атмосфери кам’янистих планет. Цих зірок у Чумацькому Шляху в десять разів більше, ніж таких зірок, як Сонце, і в них вдвічі більше шансів мати скелясту поверхню. Але вони також дуже активні”, пояснюють астрофізики.

Нові спостереження космічного телескопа дозволили вперше виміряти температуру екзопланети за кількістю інфрачервоного світла, яке вона випромінює. Ця планета припливно замкнена. Одна сторона її весь час повернена до зірки, а інша знаходиться у постійній темряві.

Космічний телескоп NASA James Webb сфотографував гігантську наднову зірку Вольфа-Рає. 14 березня NASA опублікувало зображення WR 124 рідкісної зірки, яка розташована в сузір’ї Стрільця приблизно в 15 тис. світлових років від Землі.