Окупанти нарощують темп в Бахмуті та Авдіївці: прогноз ISW

Російські війська досягли незначних успіхів у Бахмуті та його околицях на тлі повідомлень про збільшення темпів російських операцій навколо Авдіївки.

Але це не допоможе їм досягти навіть незначних успіхів, перш ніж вони втратять ініціативу в Україні. Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маляр назвала людей, які командують обороною Бахмута

Російські війська, ймовірно, досягли додаткових успіхів у південно-західному та північному Бахмуті, а також на північний захід від Бахмута між Богданівкою та Хромовим станом на 20 березня.

19 березня український Генштаб повідомив, що російські війська атакували в напрямку Бердичів (10 км на північний захід від Авдіївки), що вказує на те, що російські сили, ймовірно, просунулися на захід від Красногорівки (9 км на північ від Авдіївки) і захопили Степове (на захід від Красногорівки).

Російські війська, ймовірно, збільшують темп бойових дій на північ від Авдіївки, намагаючись створити умови для оточення населеного пункту, і, як повідомляється, залучають у цьому районі більшу кількість авіаційних підрозділів для підтримки цих операцій.

20 березня мер Авдіївки Віталій Барабаш заявив AFP News, що російські війська все активніше використовують ракети Х-59, Х-101, Х-555 і С-300 в районі Авдіївки.

Український військовий речник 20 березня заявив, що російські війська втратили близько трьох неуточнених рот (імовірно, йдеться про піхоту) під час штурму Авдіївки з 19 березня.

Раніше ISW повідомляв, що збільшення темпів російських операцій у районі Авдіївки призвело до великих втрат і, ймовірно, є помилковою спробою відвести українські сили від інших ділянок фронту.

ISW не спостерігала, щоб російські сили розташували значну бойову силу на околицях міста Донецька, і малоймовірно, що російські сили зможуть витримати цей тимчасовий посилений темп.

Загальний російський весняний наступ, ймовірно, наближається до кульмінації, і російські сили, можливо, активізують зусилля, щоб досягти навіть незначних успіхів, перш ніж вони втратять ініціативу в Україні, вважають експерти.

Залишається ймовірним, що просування Росії може змусити Україну вийти з Бахмута та/або Авдіївки, хоча ні те, ні інше наразі малоймовірно.

Очільник ПВК “Вагнера” Євгеній Пригожин написав листа міністру оборони Росії Сергію Шойгу.

Він заявив, що нібито контролює 70% міста Бахмут. За його інформацією, українські війська готують наступальні дії на кінець березня та початок квітня. ЗСУ нібито планують завдати флангові удари, щоб відрізати найманців від регулярних військ РФ. Пригожин просить Шойгу “вжити всіх необхідних заходів”, аби уникнути цього.