У Києві та шести областях діяли підпільні осередки “компартії більшовиків”

Служба безпеки знешкодила в Україні підпільні осередки “комуністичної партії Радянського Союзу”.

Вони діяли у Києві та Харківській, Львівській, Дніпропетровській, Запорізькій, Вінницькій та Чернігівській областях, повідомила пресслужба СБУ 20 березня.

Злочинна організація бере “активну участь” у проведенні підривної діяльності проти України і контролюється російською ФСБ, кажуть в СБУ.

“Завдяки оперативному втручанню СБУ жоден із ворожих планів щодо підривної діяльності не був втілений у життя”, йдеться в повідомленні.

Після повномасштабного вторгнення організатори об’єднання намагались створити в Україні розгалужену мережу власних так званих обкомів.

“Їхні “активісти” мали закликати до масової підтримки окупантів та облаштовувати “комендатури” для збору розвідданих та підготовки диверсій. До осередків агітували приєднуватись місцевих жителів, у тому числі колишніх та чинних військових, які розпочинали службу за часів СРСР”, йдеться в повідомлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишні вчителі, медики та працівники прокуратури закликали до захоплення влади в Україні

За даними СБУ, прокремлівську організацію очолює Юрій Щіпков керівник “Центрального комітету більшовиків” у Москві. Саме за його вказівкою створювали підпільні “філії” об’єднання у Києві та інших регіонах, кажуть в СБУ.

“До їх функціонування ворог залучив більше ніж 45 осіб, які використовували власні оселі для конспіративних зустрічей учасників ворожого підпілля та планування підривних заходів. Вказівки на проведення злочинних дій отримували безпосередньо від очільника московського “ЦК” через спеціально створений анонімний “Телеграм”-канал”, додали в СБУ.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів правоохоронці виявили:

російські паспорти;
прокремлівські агітаційні матеріали;
незареєстровану зброю та боєприпаси;
​мобільні телефони із доказами листування з російським “куратором”.

Одному з організаторів об’єднання повідомили про підозру за двома кримінальними статтями.

2022 року в Україні фіксували зменшення громадян, які хочуть повернення СРСР, свідчать результати опитування Центру Разумкова.

2000 року 53% українців однозначно відповідали, що не прагнуть відновлення Радянського Союзу. Торік такі настрої становлять переважну більшість у всіх регіонах. Проти відновлення СРСР 87% українців. Це на 18% більше, ніж торік. Водночас лише 3% опитаних однозначно хочуть відновити СРСР.