Сі Цзіньпін приїхав до Путіна – що готують Китай та Росія

Лідер Китаю Сі Цзіньпін прибув в Росію на переговори з російським диктатором Володимиром Путіним. Ця зустріч потрібна главі КНР, щоб створити собі роль миротворця.

Російський лідер натомість шукає допомоги у війні. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень.

“Поразка Росії не вигідна Китаю. І він шукатиме варіанти, як втримати ситуацію і допомогти Путіну. Зберегти його обличчя і не програти війну. Паралельно з цим Сі, як мінімум, розраховує на посилення ролі Китаю у міжнародних відносинах. Китай також хоче бути посередником у врегулюванні конфлікту між Саудівською Аравією та Іраном. І подають це як величезний успіх, хоча це не так, бо конфлікт залишається. Тепер Китай хоче і посередництва у війни Росії проти України. Щоб закріпити цю свою роль”, говорить Семиволос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Союзники чекають наступу”, експерт озвучив головні висновки “Рамштайну”

Тому сьогодні в Кремлі заявили, що знову говоритимуть про мирний план, який представив Китай. Хоча перспектив у нього немає, додає експерт.

“Їм треба про щось говорити. Але вже з першого пункту зрозуміло, що ця ініціатива нелогічна. Тому що там йдеться про повагу до територіальної цілісності України, однак Росія на це явно не піде. Зрозуміло, що це гра в одні ворота. І нас це не влаштовує. Також питання в тому, як вести переговори з тим, на кого Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт”, пояснює Семиволос.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін 20 березня прибув до Москви на переговори з президентом Росії Володимиром Путіним. Візит триватиме три дні. Сі Цзіньпін перший, хто зустрічається з Путіним після того, як Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на його арешт. Тема України, “безумовно, фігуруватиме на переговорах”, говорить російська влада.

21 березня пройдуть переговори з Сі Цзіньпіном у вузькому та розширеному складі, намічено підписання документів та заяви для ЗМІ.