Незвичне відкриття: вчені зробили прорив у дослідженні Венери

Вчені виявили незвичну аномалію на Венері. Науковці з Університету Аляски в Фербенксі знайшли на планеті прямі докази вулканізму.

Це робить Венеру третім тілом у Сонячній системі, після Землі та супутника Юпітера Іо, з активними вулканами, які вивергають магму, пише Science.

“Відкриття базується на архівних даних, зібраних зондом Magellan, який досліджував Венеру близько 30 років тому. Ці дані виявили виверження гори Маат, найбільшого вулкану на Венері, басейн якого за вісім місяців з округлої форми площею близько 2,2 квадратних кілометра перейшов до неправильної форми площею понад 3,9 квадратних кілометра”, ідеться у повідомленні.

Виявлення активного вулкана на Венері є важливим, оскільки дає нове розуміння геологічних процесів на інших планетах, окрім нашої. Воно також порушує питання про потенційну придатність для життя інших планет з вулканічною активністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA вперше вдалося сфотографувати на Марсі сонячні промені

На топографії досліджуваної ділянки на Венері кольором позначено висоти, виміряні відносно середнього радіуса планети за сітчастою магеллановою альтиметрією.

Команда під керівництвом професора Роберта Герріка виявила, що процес зростання кальдери (басейну) в розмірах подібний до тих, які спостерігаються на Землі. Коли магма, що підтримує краї басейну, вичерпується, стіни руйнуються, а це призводить до зростання кальдери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сонце вивергло у космос “темну” плазму. Наслідки відчули й на Землі

На додаток до змін у кальдері, зонд Magellan також виявив аномалію у вигляді області дещо зниженої гравітації безпосередньо над Маатом. Це, в поєднанні зі спостереженнями в мікрохвильовому діапазоні електромагнітних хвиль, вказує на наявність свіжої лави.

Венера відома своєю густою і турбулентною атмосферою, яка нагрівається до екстремальних температур і містить сірчану кислоту. Це робить її поверхню абсолютно непридатною для життя. Водночас сама планета все ще може бути “живою”, попри відсутність рухомих тектонічних плит у її корі. Нагрівання надр Венери через повільний розпад радіоактивних елементів може бути причиною триваючої вулканічної активності.

Хоча відкриття діючого вулкана було щасливим випадком, воно окреслює важливість продовження досліджень сусідніх планет, оскільки ми можемо дізнатися набагато більше про Сонячну систему, а також всесвіт за її межами.

Космічний корабель NASA “Юнона” зробив нові зображення супутника планети Юпітер Іо. На початку березня вдалося зробити найчіткіші та найближчі зображення найбільш вулканічного супутника в нашій Сонячній системі з того часу, як місія New Horizons пролетіла повз Іо та Юпітер у 2006 році, прямуючи до Плутона.

Іо один із чотирьох галілеєвих супутників Юпітера. На поверхні супутника знаходяться сотні вулканічних отворів. Його поверхня дещо нагадує піцу плямиста та барвиста, що є результатом діяльності вулканів.

“Юнона” вже облетіла Юпітер 49 разів і збирається вивчити декілька супутників Юпітера. Майбутній проліт планується наступного року.

Супутники Юпітеру були відкриті Галілео Галілеєм 7 січня 1610 року за допомогою його першого у світі телескопа.