Зеленський розповів про створення трибуналу для російських агресорів

Президент України Володимир Зеленський розповів, що готується створення трибуналу, який покарає російських агресорів і поверне справедливість українцям.

Всі винуватці воєнних злочинів проти українців опиняться у залах Міжнародного кримінального суду та національних судів, розповів президент під час вечірнього відеозвернення, інформує Gazeta.ua.

Він нагадав, що рівно рік тому окупанти вчинили один із найстрашніших злочинів цієї війни скинули бомбу на театр в Маріуполі, в укритті якого були жінки з дітьми, вагітні, літні люди.

“Ми досі не знаємо точної кількості загиблих. Сотні людей? Тисяча? Написи “Діти” поряд із будівлею однозначно свідчили про те, хто став мішенню для Росії. Однією з багатьох таких мішеней”, сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Не пробачимо окупантам”: Зеленський нагадав про російський злочин річної давності у Маріуполі

Зеленський запевнив, що українці обов’язково звільнять Маріуполь, увесь південь і увесь схід.

Перед трибуналом постануть всі хто бомбив Україну, хто спалював села, хто бив по українських містах: Миколаєву і Херсону, по Нікополю і Марганцю, по Запоріжжю, по містах Донбасу, по Харкову і Харківщині. Усі, хто веде терористичний вогонь по громадах Чернігівської та Сумської областей. Усі, хто приніс війну в Донецьк і Луганськ. Усі, хто намагався поневолити Крим.

“Усі рашисти відповідатимуть. Відповідатимуть за кожне забране українське життя”, запевнив Зеленський.

Комісія ООН не знайшла доказів геноциду країни-агресорки Росії в Україні.

Вона визнала, що Росія скоїла в Україні широкий спектр воєнних злочинів, включаючи навмисні вбивства, систематичні тортури та депортацію дітей.

Російські війська здійснювали “невибіркові та непропорційні” напади на Україну, вдавалися до тортур, вбивали мирних жителів поза бойовими діями та не вживали заходів для захисту українського населення.

Комісія назвала потенційними злочинами проти людяності неодноразові напади на українську інфраструктуру, які залишили сотні тисяч людей без тепла та електрики в найхолодніші місяці.