Полковник ЗСУ сказав, коли Україна піде в контрнаступ

Контрнаступ Збройних сил України розпочнеться не раніше середини квітня.

Основні наступальні дії будуть спрямовані на вихід до азовського узбережжя, заявив полковник ЗСУ в запасі, військовий експерт, льотчик інструктор Роман Світан, передає Gazeta.ua.

“Паралельно із завданням виходу до Азовського узбережжя та перерізання сухопутного коридору до Криму готується щонайменше дві наступальні операції. Одна з них може готуватися з-під Херсона в напрямку Армянська з метою відсічі південного угруповання російських військ. Водночас з-під Сватового та Щастя на сході готуватимуть наступ у бік Луганська”, сказав він.

Ці три напрямки готуватимуть одночасно, але один із них стане основним, а два інших будуть другорядними для зв’язування сил ворога, щоб розтягнути армію РФ по фронту. Світан додав, що ближче до початку контрнаступу оберуть той із напрямків, який і стане головним.

“Час контрнаступу залежить від рівня підготовки ЗСУ та від погоди. Наступ не буде здійснюватись поки не завершиться весняна слякота. Для нас оптимальний варіант починати наступальні дії після того, як у росіян закінчиться наступальний ресурс. Будь-який наступальний ресурс будь-якої армії це приблизно місяць максимальної роботи, протягом якого будь-яка армія рухається, а через місяць зупиняється”, зазначив полковник ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подоляк сказав, коли ЗСУ розпочнуть контрнаступ

Будь-яка армія не може вести активний наступ понад місяць, адже сили за цей час виснажуються, а втома накопичується. Росіяни вийшли на режим у 150 атак на добу, але зараз їхня кількість зменшилась до 120 атак. Полковник ЗСУ припустив, що такий режим протримається десь до кінця березня, а потім почнеться зниження наступального потенціалу.

“Зараз триває наступ російської армії, вони намагаються рухатись на двохсоткілометровій ділянці фронту від Гуляйполя до Куп’янська”, сказав військовий експерт.

На фронті на Донбасі Збройні сили України відбили атаку окупантів у районі Білогорівки Луганської області. Російська армія з численними втратами намагається наступати в Бахмуті на Донеччині, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Тим часом ситуація на сході Харківщини та заході Луганщини залишається напруженною.