Перехворів кожен третій. Зафіксували нову хворобу

В американському штаті Канзас 11 березня 1918-го зафіксували перший смертельний випадок від іспанського грипу.

Хворіти почали солдати Форту Райлі в центрі США. Рекрути скаржилися на “неприємний холод”. Злягли понад 100 солдатів. Протягом наступних місяців грип поширився у всіх штатах. Згодом у Франції та Іспанії. Протягом літа ця недуга вразила німецькі й російські війська, восени сягнула Північної Африки та Індії, а до кінця року Китаю, Японії, Філіппін і Нової Зеландії.

У деяких країнах на цілий рік були закриті публічні місця, суди, школи, церкви, театри, кіно. Людей заохочували носити захистні маски, ходити на роботу пішки та провітрювати приміщення. Без маски могли заборонити заходити у громадський транспорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В місті оголосили полювання щурів

“Іспанкою” хворобу почали називати учасники світової війни. У травні 1918-го в Іспанії було заражено 8 млн людей, або 38% населення країни. Пандемічного характеру хвороба набула в 1919-му, коли поширились сильніші модифіковані штами грипу.

Пандемія “іспанки” забрала життя від 3 до 6% населення Землі. Це більше, ніж загинуло під час Першої світової війни. Найбільше людей померло в Індії, Китаї та Росії.

Навесні 1919-го “іспанка” пішла на спад. За час епідемії нею перехворіло 550 млн людей майже кожен третій житель Землі.

У Сан-Франциско в США 6 березня 1900-го розпочалась епідемія бубонної чуми. Тривала 4 роки. Чума була найстрашнішою вбивцею епохи середньовіччя – вона мала руйнівний ефект на населення Європи ХIV-ХV століття.