Підрив літака А-50 у Білорусі – повідомили деталі

Після вибуху на білоруському аеродромі “Мачулища” прилетів борт, закріплений за єдиним центром обслуговування ДРЛО А-50 у Росії.

Увечері 26 лютого туди прибули військово-транспортні літаки Іл-76 та Ан-26 ВКС РФ. Уранці 27 лютого Іл-76 відлетів на аеродром “Іваново-Північний” до РФ, передає “Беларускі гаюн”.

“Примітно, що літаки прилетіли в день диверсії з літаком А-50У. Цікава деталь: за інформацією з відкритих джерел, на аеродромі “Іваново-Північний” дислокується 610-й центр бойового застосування та переучування льотного складу, авіаційно-технічна база та 308-й авіаремонтний завод. Саме у 610-му центрі перебувають на зберіганні, модернізуються та ремонтуються літаки ДРЛО А-50. А військово-транспортний літак Іл-76 ВКС РФ числиться за 610-м центром”, йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підірваний літак в Мачулищах мав вирішальне значення для РФ британська розвідка

На супутникових знімках липня 2022 року видно, що на аеродромі є не менше дев’яти літаків ДРЛО А-50. Ще один на ремонті. У липні 2022 року на аеродром “Мачулищі” прилітали два військово-транспортні літаки Іл-76 з 610-го центру. Тоді на аеродромі теж був ДРЛО А-50.

“Всі ці факти є непрямим підтвердженням технічних проблем, що виникли з літаком ДРЛО А-50У, який був пошкоджений 26 лютого в результаті диверсії білоруських партизанів. Транспортний Іл-76 міг доставляти на аеродромі “Мачулищі” спеціалістів або комплект запасних частин для ремонту ДРЛО А-50У”, вказали у групі.

Пізніше стало відомо, що близько 12:00 літак Ан-26 також відлетів на аеродром “Іваново-Північний”. За нашими даними, він може знову прилетіти до Мачулищ.

26 лютого стало відомо, що на військовому аеродромі “Мачулищі” в Білорусі вранці лунали вибухи. З’явилася також інформація про пошкоджений російський літак.

Представник ініціативи Bypol Олександр Азаров повідомив, що за цим стоять білоруські партизани. За його словами, учасники ймовірної диверсії в Мачулищах залишили Білорусь і зараз перебувають у безпеці.

Через добу після ймовірного інциденту на військовому аеродромі в селищі Мачулищі білоруські прикордонники значно посилили контроль виїзду з країни.

Російська та білоруська влади інцидент публічно не коментували.