Оприлюднили алгоритм дій для українців, чиї цивільні родичі потрапили в полон РФ

У четвер, 16 лютого, відбувся черговий великий обмін полоненими.

Додому вдалося повернути 100 українських військових і одного цивільного першого заступника міського голови Енергодара Івана Самойдюка. Водночас уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець оприлюднив алгоритм дій для українців, чиї цивільні родичі потрапили в полон.

“При отриманні інформації з будь-яких джерел, що особа перебуває у полоні, потрібно зібрати всі можливі факти та докази, необхідні для підтвердження полону: скріншоти повідомлень, аудіозаписи розмов, відео з камер спостережень, відео з ворожих ресурсів тощо, та надати ці відомості слідчому Національної поліції, у провадженні якого знаходиться кримінальне провадження”, зазначив Лубінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідних загиблих чи полонених українців попередили про нову схему шахраїв: куди звертатися

Він наголосив, шо додатково потрібно звернутись до Національного інформаційного бюро.

Цей орган займається збором та накопиченням інформації про громадян України, які постраждали внаслідок збройної агресії (військовополонених, утримуваних цивільних осіб, заручників, що перебувають під контролем рф, осіб, зниклих безвісти).

Цілодобова “гаряча лінія” – 1648 або +38 (044) 287-81-65; сайт: nib.gov.ua; бот у Telegram.

Також можна звернутися до об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ.

Телефони: +38 (067) 650-83-32; +38 (098) 087-36-01;

e-mail: [email protected]

Також можна звернутися до Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні .

“гаряча лінія”

0 800 300 155 (Київ)
0 800 300 185 (Донецьк)
0 800 300 195 (Луганськ)

Корисною може бути допомога Правозахисних громадських об’єднань, що працюють у сфері пошуку зниклих безвісти, полонених або незаконно утриманих осіб.

З 1 лютого 2023 року в Україні змінився порядок нарахування грошового забезпечення військовослужбовцям.

Зміни торкнулися як додаткової винагороди, так і основних виплат. Соціальна інформаційна платформа нагадує, що звільнені з полону українці мають право на отримання 100 тис. грн щорічно під час перебування у полоні та 100 тис. грн одноразово після звільнення.

Крім того, у разі смерті військового передбачена одноразова фінансова державна підтримка його родині теж у розмірі 100 тис. грн.