Росія стягує авіацію, щоб підтримати наземний наступ – Financial Times

Росія накопичує літаки поблизу кордону з Україною, повідомляє західна розвідка.

Це свідчить про те, що РФ готується кинути у війну свої літаки та вертольоти. І таким чином підтримати наземний наступ окупантів, що захлинається, пише Financial Times.

За словами західних офіційних осіб, страх перед повітряною війною в Україні спонукав союзників зробити пріоритетом швидку доставку систем ППО та артилерійських боєприпасів до Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міллі прокоментував можливість нового наступу на Київ

Розвіддані, передані союзникам по НАТО, показують, що Росія накопичує літаки та вертольоти неподалік кордону з Україною.

У вівторок міністр оборони США Ллойд Остін підкреслив загрозу, яку становлять значні військово-повітряні сили Росії.

“Він дуже ясно дав зрозуміти, що в нас мало часу, щоб допомогти українцям підготуватися до наступу, і що вони мають досить специфічні потреби”, – сказав високопосадовець адміністрації США.

За його словами, російські сухопутні сили досить виснажені. Це найкращий показник того, що Росія може перетворити наступ на повітряний бій.

14 лютого на прес-конференції за підсумками “Рамштайну” глава Пентагону заявив, що Росія готує масовану повітряну атаку. За словами Остіна, Росія масово не ввела в Україну свою авіацію, оскільки ППО Збройних сил була дуже ефективною.

У небі над Росією у вівторок активувалася російська спеціальна авіація, яка знаходиться у прямому підпорядкуванні апарату міноборони РФ.

Зокрема, піднялися одразу чотири спеціальних літаки. З них два належать до повітряних командних пунктів. Ще один є повітряним комплексом розвідки.

Російські загарбники намагаються взяти під контроль усю територію Донецької та Луганської областей. Ворог зосереджує зусилля на ведені наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Намагається атакувати в районах Кремінної, Бахмута, Авдіївки, Опитного, Мар’їнки і Вугледара.