Ексочільнику СБУ повідомили про підозру

СБУ повідомила про підозру ексочільнику Служби безпеки, який очолив каральні органи РФ в окупованій частині Херсонщини.

Зловмисником є колишній очільник СБУ Олександр Якименко, який з 2014 року переховувався в Росії за державну зраду. На початку повномасштабного вторгнення він підтримав російських окупантів і запропонував їм свою допомогу у війні проти України, повідомляє пресслужа СБУ.

“За це його призначили керівником створеної Росією “государственной службы безопасности в Херсонской области”. На цій “посаді” він виконує завдання Москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні”, йдеться у повідомленні.

У своїй злочинній діяльності поплічник загарбників “підзвітний” кадровим співробітникам ФСБ, які координують репресивні органи РФ в окупованих районах.

Під час окупації Херсона Якименко дав вказівку на захоплення одного з офісів у центрі міста.

“У підвальному приміщенні цієї будівлі рашисти облаштували катівню. Там з людей “вибивали” зізнання у сприянні Силам оборони України, а після цього пропонували за гроші отримати “амністію”.Таким чином керівник місцевої “філії” ФСБ та його спільники “заробляли” на масових репресіях, а також робили “показники” перед російськими “кураторами”, повідомляє СБУ.

За даними слідства, до лав окупаційного органу його очільник особисто залучив ще вісьмох зрадників, які брали безпосередню участь у катуваннях мирних жителів.

Після звільнення Херсона “посадовець” разом зі своїми поплічниками втік на лівий берег р. Дніпро і наразі там переховується від правосуддя.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили колишньому генералу та вісьмом його спільникам про підозру за декількома статтями Кримінального кодексу України.

Депутата Херсонської обласної ради від забороненої партії “Блок Володимира Сальдо” підозрюють у співпраці із ФСБ.

Він раніше служив у правоохоронних органах і звільнився у званні генерал-майор міліції, передає Офіс генпрокурора.

Згідно з фото, яке опублікували, йдеться про Валерія Літвіна. Депутат надавав куратору з РФ інформації про осіб, яких можна залучити до співпраці. Він особисто схиляв до зради колишніх та чинних правоохоронців.