Шольц хоче продовжити спілкування з Путіним, попри “неввічливий тон”: реакція Кремля

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і надалі намагатиметься досягти припинення війни Росії проти України у прямих переговорах із диктатором Володимиром Путіним.

Шольц тримає зв’язок із Путіним телефоном, попри “неввічливий тон” президента Росії, пише Welt.

Канцлер називає російське велике вторгнення не лише проблемою України чи Європи, а всього світу, і неоімперська кампанія Путіна не повинна мати успіху.

“Я також знову розмовлятиму телефоном з Путіним, тому що необхідно розмовляти один з одним. Путін має вивести війська з України і покласти край цій жахливій, безглуздій війні”, сказав Шольц.

За його словами, доки Росія продовжуватиме війну, поточна ситуація не зміниться.

Він пригадав, що телефонні розмови з кремлівським лідером мали “неввічливий тон”. Президент Росії неодноразово давав зрозуміти, що хоче “анексувати частини України силою”.

“Іноді ми також обговорювали конкретні питання обміну полоненими, експорту зерна з України та Запорізьку атомно електростанцію. Для мене важливо, щоб переговори завжди поверталися до актуальної теми: як світ виходить з цієї жахливої ситуації? Передумова для цього очевидна: виведення російських військ”, зазначив канцлер Німеччини.

У Кремлі вже відреагували на наміри Шольца продовжувати діалог з Путіним.

Запитів на розмову від Берліна не було, заявив прессекретар глави Кремля Дмитро Пєсков, передають росЗМІ.

“Поки що немає жодних узгоджених телефонних розмов. Путін залишається відкритим для контактів”, сказав Пєсков.

2 грудня 2022 року Олаф Шольц та Володимир Путін провели телефону розмову. Серед обговорюваного війна в Україні.

Путін знову висловив невдоволення через постачання західної зброї в Україну та закликав Німеччину “переглянути свої підходи у контексті українських подій”.

Також російський диктаторзнову спробував “виправдати” удари по критичній інфраструктурі України. За його словами, на такий крок Росія пішла через “атаки Києва проти цивільної інфраструктури РФ”, ймовірно, натякаючи на інцидент на Кримському мосту.